Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kadar policijo nujno rabite, kličite 113, ne na policijsko postajo

Objavljeno: Petek, 18.09.2020    Rubrika: KRONIKA Sporočilo
Poklici 113
V zadnjih tednih so na območnih policijskih postajah policijske uprave Novo mesto prejeli več klicev, prijav dogodkov, kaznivih dejanj in prekrškov na javno objavljene telefonske številke policijskih postaj oziroma policijske uprave - tudi za klice, kjer je potrebno takojšnje posredovanje policije. Tako se po nepotrebnem podaljšuje reakcijski čas policije.

KADAR POTREBUJETE POMOČ POLICIJE ZA NUJNE DOGODKE, POKLIČITE NA INTERVENTNO ŠTEVILKO 113!

Interventni klic na številko 113 sprejme in evidentira policist operativno-komunikacijskega centra (OKC), ki deluje znotraj vsake policijske uprave. V Sloveniji je osem takšnih centrov. Policist, ki sprejme obvestilo o interventnem dogodku, mora od prijavitelja zahtevati čim bolj natančne podatke, na podlagi katerih lahko določi stopnjo prioritete in organizacijo intervencije. Pri klicu na interventno številko policije 113 prosimo povejte:

👀 KAJ se je zgodilo (prometna nesreča, kaznivo dejanje, pretep ...),
👀 KJE se je dogodek zgodil (kraj, vrsta ceste, npr. avtocesta, smer vožnje, bližina vidnejših objektov),
👀 KDAJ se je zgodilo (ali ste na dogodek naleteli ali ste udeleženec dogodka),
👀 ali je kdo poškodovan, število udeležencev (vozil, oseb), opis oseb, številka registrske tablice, barva, znamka vozila in druge podatke, ki bi pripomogli k varnosti prijavitelja in drugih občanov, policiji pa učinkovito intervencijo.

ZLORABA KLICA NA ŠTEVILKO 113 SE KAZNUJE.

Nekaj zgodovine o številki policije 113:
👮1955 - prva številka za nujne klice na območju Ljubljane 02 (1955 Stalna služba Tajništva za notranje zadeve v Ljubljani sprejme 1.823 klicev, leta 1956 že 2.539 klicev);
👮1973 - je interventna številka milice 92, vezana na Stalne službe Uprav javne varnosti, ki so pokrivale celotno republiko Slovenijo; 👮1991/1992 ustanovitev današnjih OKC (Operativno-komunikacijski center);
👮1993 - prenos interventne številke 92 iz lokalnih policijskih postaj (65) na regijske OKC;
👮1997 - interventna številka policije se spremeni v 113.

V letu 2019 so na številki policije 113 na vseh OKC sprejeli 526.193 klicev, od tega je bilo 36,8 % klicev takšnih, ki so zatevali posredovanje policije. Nekaj statistike za številko policije 113 v policijski upravi Novo mesto.
Reakcijski čas prihoda policistov na kraj dogodkla v Policijski upravi Novo mesto je bil lansko leto 23 minut oziroma 12 minut in pol za nujne interventne dogodke. Med nujne dogodke sodijo dogodki, ko:
  • je neposredno ogroženo življenje se uporablja nasilje oziroma smo ob sprejemu klica ocenili, da gre za resno grožnjo
  • je napaden policist oziroma potrebuje pomoč so naznanjena pripravljalna dejanja za izvršitev kaznivega dejanja oziroma se kaznivo dejanje že izvršuje in bi storilec kaznivega dejanja lahko pobegnil
  • se je zgodila prometna nesreča s hudimi telesnimi poškodbami ali prometna nesreča, ki ogroža varnost drugih udeležencev v prometu in vodja izmene presodi, da dogodek zahteva takojšno policijsko intervencijo.
Več informacij o številki policije 113 (in drugih uporabnih informacij) vam je na razpolago na spletni strani policije, www.policija.si oziroma na povezavi https://www.policija.si/kontakti/nujni-klici-113.

Vir: PU Novo mesto
 
« Nazaj na seznam