Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kazenske ovadbe zaradi gopodarskega kriminala

Objavljeno: Petek, 05.06.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
vklenjene roke 1handcuffs-2102488_1280pixabay.com

Fotografija je simbolična.

V mesecu maju so novomeški kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper fizično osebo in gospodarsko družbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve po 249. členu KZ-1, kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 in 15 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.

Med preiskavo so ugotovili, da se je osumljenec v letih 2015 in 2016 kot direktor gospodarske družbe - trgovine z gradbenim materialom in elektronskimi napravi - izognil plačilu davkov in neupravičeno dobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah v EU v višni več kot 1.185.000 evrov. Osumljenec je knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

V drugem primeru so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper fizično osebo iz Hrvaške in slovensko gospodarsko družbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 in sedmih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Ugotovljeno je bilo, da se je osumljenec kot direktor gospodarske družbe - trgovine z žiti in elektronskimi napravami - pri poslovanju izognil plačilu davkov, saj je neupravičeno pridobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji, za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah EU, v višini skoraj 250.000 evrov. Knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige je izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

Vlom v Brežicah

Na Bizeljski cesti v Brežicah je nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil zlat nakit.

Poskusi izmika mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so v tovornem delu našli štiri državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Na podvozju tovornega vozila registrskih oznak Severne Makedonije pa so našli še dva državljana Irana, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Vrbine (PP Krško) izsledili in prijeli državljana Libije in državljana Alžirije, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Postopek s tujcema še ni zaključen.

Vir: PU Novo mesto
« Nazaj na seznam