Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostak o verajnjem požaru: šlo je za samovžig v skladišču kosovnih odpadkov, zgorelo je 150 t materiala

Objavljeno: Petek, 05.08.2022    Rubrika: KRONIKA Redakcija
297758981_5422824977837084_4714533860317642455_n

Gasilci so bili na delu tudi danes (foto: PGD Veliki Kamen).

Iz družbe Kostak Krško so ​poslali izjavo za javnost v zvezi z včerajšnjim požarom na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad. V nadaljevanju jo objavljamo v celoti.

Včerajšnji požar na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, ki se je pojavil okoli 18. ure na območju kosovnih odpadkov, so zaposleni in pripadniki Poklicno gasilske enote Krško ter prostovoljci iz petnajstih okoliških prostovoljnih gasilskih društev omejili in zavarovali objekte in samo deponijo. Za takojšen odziv in intervencijo se zahvaljujem vsem, ki so pomagali pri gašenju in omejitvi požara, tako da ni bilo nobenih poškodb in so požar hitro lokalizirali. PGE Krško se zahvaljujemo za hitro pomoč, dobro organiziranost in učinkovito intervencijo, kakor tudi zaposlenim in prostovoljnim gasilcem. Vzrok požara je po prvih ocenah samovžig v skladišču kosovnih odpadkov, po prvih ugotovitvah je zgorelo 150 t, materialna škoda pa ni nastala.

Na območju Centra za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad je vzpostavljena požarna straža in je stanje pod nadzorom. Danes bodo iz NLZOH Novo mesto izvedli monitoring izcednih voda na tem območju. Viri pitne vode niso ogroženi, saj na levem bregu Save ni vodonosnikov.

Vsem občanom in občankam se opravičujemo zaradi nevšečnosti. 


Policisti na ogled, ko bodo razmere to omogočale

Kot so sporočili s PU Novo mesto, so bili včeraj ob 18.11 obveščeni o požaru na deponiji kosovnih odpadkov v Spodnjem Starem Gradu na območju PP Krško. Gasilci so požar omejili in danes nadaljujejo z aktivnostmi. Policisti in kriminalisti zbirajo obvestila in ugotavljajo okoliščine oziroma vzrok za nastanek požara. Ogled požarišča bodo opravili, ko bodo razmere to omogočale. O ugotovitvah bodo po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

Intervencijo so zaključili ob 11. uri

5. 8. 2022 so na požarišču četrtkovega požara v Centru za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu od zgodnjih jutranjih ur gasilci požar na odpadkih omejili, jih s pomočjo delovnih strojev prekopavali ter nadaljevali z gašenjem posameznih žarišč vse do 11. ure dopoldne, ko je bil požar pogašen in so zaključili z intervencijo. Zvečer so gasilci PGE Krško še enkrat opravili preventivni pregled požarišča. Med tem časom preko dne, vse do 19. ure, so bili na gasilski straži gasilci PGD Brege in PGD Rožno.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte