Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lažno prikazovali višje prihodke, nato koristili socialne transferje

Objavljeno: Sreda, 02.12.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Načrt, čelada, gradbeništvoCorel

simbolična slika

Policisti in kriminalisti PU Novo mesto so zoper štiri delodajalce iz Posavja podali ovadbe za 826 kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer za kazniva dejanja oškodovanja upnikov, kršitve temeljnih pravic delavcev, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, davčne zatajitve in overitve lažnih vsebin.

Delodajalci so prenašali poslovanje iz prezadolženih družb na druge družbe, dolgovi družb pa so praviloma nastajali iz naslova neplačevanja prispevkov, izplačila plač in drugih davčnih obveznosti. Družbe so po blokadi TRR prenehale s poslovanjem, posle pa so osumljeni preusmerili na druge povezane družbe. Z izvršenimi kaznivimi dejanji oškodovanja upnikov, kršitvami pravic delavcev in davčnimi zatajitvami je nastala škoda v višini več kot 8,2 milijona evrov.

Z lažno prikazanimi prihodki omogočili priselitev družinskih članov

Ob preiskavi in  obravnavi kaznivih dejanj oškodovanja upnikov in temeljnih pravic delavcev so ugotovili tudi nepravilnosti pri združevanju družin, overitve lažne vsebine in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, ki so jih vlagatelji izvrševali ob pomoči svojih delodajalcev. Obravnavali so 62 vlagateljev, zaposlenih predvsem v gradbeni dejavnosti in pekarnah, ter iz tega naslova podali kazenske ovadbe za 1098 kaznivih dejanj.

Kazniva dejanja so izvrševali zaposleni, v večini državljani iz tretjih držav, ki so z namenom združitve družin ob pomoči delodajalcev na upravnih enotah predložili lažne podatke o svojih prejemkih, da so zadostili pogojem za dosego cenzusa potrebnih prihodkov za preživljanje družinskih članov. Na ta način so spravljali upravne enote v zmoto, da so vlagateljem izdajale dovoljenja za začasno prebivanje in dovoljenja za stalno prebivanje družinskih članov.

V predkazenskih postopkih so kriminalisti ugotovili različne načine, s katerimi so vlagatelji lažno prikazovali višino prihodkov. Delodajalci so zaposlenim na plačilnih listah lažno prikazovali stroške, ki pa dejansko niso nastali, in sicer, nerealna zvišanja bruto plač za čas, ko so morali izkazovati višja sredstva, lažne stroške prevoza na delo, lažne stroške službenih potovanj, kilometrino, visoke zneske nadomestil za prehrano, lažne stimulacije za opravljeno delo, nadomestila za ločeno življenje, lažne terenske dodatke in druge lažno prikazane dodatke pri plačah. Po pridobitvi dovoljenj za svoje družinske člane pa so na podlagi realnih prihodkov začeli koristiti socialne transferje, ki so na voljo v Sloveniji.

Poleg štirih delodajalcev z območja Posavja, predvsem gre za gradbena podjetja, so za enaka kazniva dejanje ovadili tudi dva delodajalca z območja Novega mesta ter po enega delodajalca z območja Metlike ter Celja.

Vlom na Razborju

Na Razborju na območju PP Sevnica je med 30. 11. in 1. 12. nekdo skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil 1000 evrov.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti PP Brežice so v okolici Čateža ob Savi izsledili in prijeli pet državljanov Afganistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

Vir: PU Novo mesto

OBVESTILA

Elektrodela na območju občine Brežice

Krška distribucijska enota Elektra Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo danes, 2. 12., zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije na območju transformatorske postaje Suhadol-izvod Ravne in izvod Suhadol, in sicer med 12. in 14. uro, na med 7. in 8.30 uro na območju transformatorske postaje Veliki Obrež ter na območju transformatorske postaje Veliki Obrež-gmajna med 12.30 in 14. uro.

Dvodnevna zapora Ulica Milke Kerin v Krškem

Kostak obvešča o popolni zapori Ulice Milke Kerin zaradi izvedbe vodovoda. Obvoz ni predviden, ulica pa bo zaprta za promet od 2.12. do 4.12.

B. M., vir: PU Novo mesto, ReCO Brežice
« Nazaj na seznam