Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Migrantski tabori v gozdovih; Policija: obveščajte nas

Objavljeno: Petek, 08.01.2021    Rubrika: KRONIKA Redakcija
IMG_20201220_131206

Nahrbtniki s hrano, pijačo in oblekami ...

Na uredništvo smo že večkrat prejeli informacije in fotografije, da je v gozdovih na območju Gorjancev in Krško-brežiškega polja pogosto opaziti ostanke nekakšnih taborov migrantov, ki prehajajo to območje, od nahrbtnikov in vreč z oblekami, hrano in pijačo do odej in šotorov. Videti je, da gre za del organiziranega tihotapljenja migrantov oz. da jim na določenih točkah nekdo pušča te stvari.

Za pojasnilo, ali v zadnjem času opažajo nezakonite aktivnosti na tem področju, smo se obrnili na Policijsko upravo Novo mesto. "Na policiji sicer ne vodimo statističnih podatkov o številu tovrstnih primerov, zagotavljamo pa, da vedno, ko tako odlagališče zaznamo ali pa nas o tem obvestijo občani, informacijo o natančni lokaciji in podatke o okvirni količini odloženih stvari posredujemo pristojni službi občine, na območju katere je bilo odkrito odlagališče. Pristojne službe v nadaljevanju poskrbijo za odvoz,"
20210107_095048

... ponekod pa kar vreče

odgovarja njihova predstavnica za odnose z javnostmi Alenka Drenik.

Zatrjuje, da v primeru zaznanega suma, da gre za okoliščine, ki kažejo na kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (sprovajanje tujcev), policisti opravijo ogled in v okviru preiskave izvedejo vse potrebne aktivnosti. "Ugotavljamo, da je v zadnjem obdobju tovrstnih najdb manj, saj je zaznanih tudi manj nezakonitih prehodov državne meje. Naši policisti so v dnevnih stikih z ljudmi, ki živijo na območju ob državni meji s Hrvaško, in z njimi odlično sodelujejo. Prav tako sodelujejo s predstavniki lokalnih skupnosti, različnih društev (ribiči, lovci idr.), ki jih obveščajo tako o pojavu tujcev, sumljivih vozil, oseb in tudi o pojavu tovrstnih odlagališč v naravnem okolju."

Lani za petino manj ilegalnih prehodov kot leta 2019

V letu 2020 so na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 3855 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, kar je okoli 19 % manj kot v letu 2019. Okoli 30 % vseh tujcev je bilo prijetih na območju Posavja (PP Krško in PP Brežice). "Občane pozivamo, da nas še naprej obveščajo o pojavu tujcev, o sumljivih vozilih, osebah, ki bi tujcem lahko nudile pomoč pri nezakonitem prehodu, in pojavu odlagališč v naravnem okolju. Pozivamo tudi lastnike gozdov in drugih zemljišč, da nas v primeru najdbe odlagališč o tem obveščajo. Prav ljudje so namreč tisti, ki najbolje ocenijo sumljive okoliščine in zaznajo osebe, ki v njihovo okolje ne sodijo. Policisti se vedno takoj odzovejo, zagotovijo varnost prebivalcev, preverijo vse okoliščine in ukrepajo v skladu s pristojnostmi," pravi Drenikova.

P. P., foto: P. P. in A. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam