Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Moldavec in Armenec sta prevažala ilegalce iz Turčije; pešci, poskrbite za svojo vidnost!

Objavljeno: Sreda, 06.12.2023    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Ilegalni prebezniki1-vodoravna

Fotografija je simbolična.

Nekaj pred 19. uro so policisti na območju Rigonc kontrolirali voznika osebnega avtomobila BMW nemških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da  22-letni državljan Moldavije in 38-letni državljan Armenije v vozilu prevažata štiri državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljana Moldavije in državljana Armenijo bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Dobova, Loče, Brežice, Ribnica, Podgračeno, Mala Dolina, Slovenska vas, Podvinje) izsledili in prijeli 37 državljanov Maroka, 28 državljanov Afganistana, 28 državljanov Sirije, 21 državljanov Turčije, deset državljanov Rusije, dva državljana Nepala, in po enega državljana Pakistana, Kitajske, Kazahstana in Palestine. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni. 

Ostali dogodki

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 50 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 155 klicev. Obravnavali so 12 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Krškem so zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi osmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave, požara in nedovoljenih prehodov državne meje.

Pešci, poskrbite za svojo vidnost!

pešci Posavje

Med delom na terenu policisti opažajo tudi primere, ko občani zgledno poskrbijo za varno udeležbo v prometu. Gospod in gospa, ki so ju srečali v Posavju, sta poskrbela za svojo vidnost in varnost in seveda tudi za varnost in vidnost svojega pasjega prijatelja.

V zadnjih desetih letih je na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 15 pešcev. V petih nesrečah je bilo ugotovoljeno, da so bili pešci tudi povzročitelji nesreč. 95 pešcev se je v nesrečah hudo poškodovalo, 320 pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

Pešci so v tem letnem času, ko je temni del dneva daljši, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu.  Pešcem svetujemo, da nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo ti glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj s tem zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar dodatno zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu. Pešce pozivamo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

Konec meseca oktobra smo v enotedenski nacionalni preventivni akciji za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden, na našem območju ugotovili 110 kršitev pešcev. Med najpogostejšimi kršitvami pri voznikih motornih vozil je izsiljevanje prednosti na prehodu za pešce, pešci pa največkrat ne upoštevajo rdeče luči, nepravilno prečkajo vozišče, hodijo po nepravilni strani in so neustrezno osvetljeni.

Vir: PU Novo mesto
 
« Nazaj na seznam