Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Bregu vozilo zapeljalo na travnato pobočje, ena oseba poškodovana

Objavljeno: Četrtek, 24.11.2022    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Vrhek-nesreča-PGD Sevnica

Fotografija je simbolična (foto: PGD Sevnica).

Sinoči ob 23.41 je v naselju Breg, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na travnato pobočje. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom rešili iz vozila poškodovano osebo, nudili pomoč reševalcem NMP in izvlekli vozilo nazaj na vozišče. V nesreči poškodovana oseba je bila prepeljana na nadaljnjo oskrbo v SB Brežice.

Nevarna najdba v Kaplji vasi

Ob 14.06 so v naselju Kaplja vas, občina Sevnica pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije na kraju varno uničili minometno mino, cal. 45 mm italijanske izdelave in vžigalnik protipehotne odskočne mine nemške izdelave, obije ostanek iz II. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.  

Vlom na Dobah

V naselju Dobe na območju PP Krško je dopoldne nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil zlat nakit in vrtalnik. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1500 evrov škode.

Prijeli sprovajalko in tujce, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli

Na mejni prehod Slovenska vas je 24. 11. v jutranjih urah na vstop v Slovenijo pripeljala 48-letna voznica osebnega avtomobila znamke Citroen. Policisti so opravili mejno kontrolo in pokrite na zadnjem sedežu in v prtljažniku odkrili štiri državljane Kitajske, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Osumljenki so odvzeli prostost, jo pridržali in ji zasegli avtomobil. Policijski postopki z državljani Kitajske še potekajo.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju PP Brežice (Rigonce, Jesenice, Dobova, Obrežje, Trnje) izsledili in prijeli 25 državljanov Rusije, šest državljanov Turčije, šest državljanov Pakistana, štiri državljane Kube, šest državljanov Indije, dva državljana Iraka, državljana Bangladeša, državljana Sirije in državljana Alžirije. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.
 
Obvestila 

Motena dobava elektrike

Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce električne energije, da bo danes zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije:
  • na območju transformatorskih postaj Vrhnje, Slogonsko, Jereslavec, Rakovec, Kapele in Slogonsko mlekarna med 11. in 13.30 uro, na območju transformatorskih postaj Svrževo, Požarče in Breško med 8. in 13. uro,
  • na območju transformatorske postaje Selce, nizkonapetostno omrežje – Handija med 8. in 14. uro in
  • na območju transformatorske postaje Nova gora, nizkonapetostno omrežje – Veliki trn med 8. in 12. uro. 
Obvezno prekuhavanje vode

Komunala Sevnica obvešča vse uporabnike pitne vode na javnem vodovodu Primštal - Šentjanž, da je voda iz javnega vodovoda zaradi povišane motnosti neprimerna za pitje. Pred uporabo je potrebno vodo prekuhavati. V prilogi so navodila o prekuhavanju vode, katere je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje in jih je potrebno upoštevati. Uporabniki lahko namesto prekuhavanja vode iz vodovodnega sistema uporabljate embalirano vodo iz trgovine.
Obvestilo o prekuhavanju vode velja do preklica!
 
NAVODILO O PREKUHAVANJU VODE

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste parazitov. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).
Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).
Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi. 


Vir: ReCO Brežice, PU Novo mesto
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte