Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na delu goljufi, ki poskušajo oškodovati podjetja

Objavljeno: Torek, 30.04.2019    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Na delu goljufi, ki poskušajo oškodovati podjetja
V zadnjem obdobju smo tudi na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali več primerov goljufij in poskusov goljufij, ko so podjetja na elektronski naslov tajništva ali računovodstva prejela lažna sporočila.

Kriminalisti so med preiskavami ugotovili, da goljufi preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, vzpostavijo na videz povsem podoben elektronski naslov, kot je elektronski naslov direktorja družbe in skušajo prepričati prejemnika, da opravi takojšnje nakazilo denarja na različne transakcijske račune v tujini. Največkrat gre za račune v Veliki Britaniji, Španiji, Turčiji ali na Slovaškem. Po nakazilu iz bančnih računov v tujini znesek v zelo kratkem času dvignejo, prenakažejo ali pa se poslužijo plačilnih sistemov za prenos gotovine, s čimer zabrišejo sledljivost denarnega toka.

Opozarjamo na previdnost, predvsem kadar gre za nenavadna naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej fizičnim ali pravnim osebam, s katerimi družba še ni poslovala. Svetujemo, da natančno preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno na prvi pogled zelo podoben elektronskemu naslovu direktorja družbe in pri odgovornih osebah preverite pristnost vsebine elektronske pošte in obstoj podlage za nakazilo.

V primeru, da pride do izvršitve transakcije in oškodovanja pa predlagamo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete in goljufijo prijavite na najbližji policijski postaji.

Na Senušah ukradli bakrene žlebove

S strehe objekta na Senušah je med 24. 4. in 29. 4. nekdo odtujil bakrene žlebove in povzročil za 500 evrov škode.

Ostali dogodki

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 61-ih nujnih primerih in na številko 113 prejeli 180 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 13-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, groženj, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

 
« Nazaj na seznam
»