Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Napihali kolesar in dva voznika

Objavljeno: Petek, 05.08.2022    Rubrika: KRONIKA Redakcija
meritev hitrosti (1)

Fotografija je simbolična.

Policisti  PP  Brežice  so  zaradi  nezanesljive  vožnje  v četrtek nekaj  po 15. uri ustavili  kolesarja  in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus.  Kršitelju,  ki  je imel v litru izdihanega zraka 0,41 miligramov alkohola,  so  izdali plačilni nalog v višini 600 evrov. 

​Okoli 18. ure so v Brežicah  prav  tako  zaradi  nezanesljive vožnje odredili preizkus vozniku osebnega  avtomobila.  V  litru  izdihanega  zraka  je imel 1,22 miligramov alkohola.  Odvzeli  so  mu  vozniško dovoljenje, ga odpeljali v prostore za pridržanje  in  zaradi  kršitev  na  sodišče  naslovili obdolžilni predlog.

Vozniško  dovoljenje  so odvzeli tudi vozniku osebnega avtomobila, ki so ga okoli  19.  ure  ustavili na Gorenjih Skopicah. V litru izdihanega zraka je imel  1,01  miligram alkohola. Zakon o pravilih cestnega prometa za kršitve obeh voznikov določa globo v višini 1200 evrov, kršitelju pa se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Vozniki pod vplivom alkohola so v lanskem letu na območju Policijske uprave Novo  mesto  povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 16 jih je utrpelo  hude poškodbe, še 64 je bilo lažje poškodovanih Od leta 2013 je na cestah  na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

Alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je vse več

Predvsem   skrbi   dejstvo,  da  na  našem  območju  delež  alkoholiziranih povzročiteljev  prometnih  nesreč  narašča.  Če  se  je  trend do leta 2019 nekoliko  zmanjševal  in je bil pod 10%, v zadnjih letih ponovno narašča in je  lani  znašal  že 12,3%. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo  v  starostni  skupini  med 35 in 44 let in med 25 in 34 let. Najvišja povprečna   stopnja  alkoholiziranosti   je   bila   v  starostni  skupini povzročiteljev med 45 in 54 let, in sicer 1,73 g/kg. Narašča tudi povprečna stopnja alkoholiziranosti  povzročiteljev prometnih nesreč. Letos ta znaša 1,45  g/kg  in  je  navišja  v  zadnjih  sedmih letih (lani je bila v istem obdobju  povprečna  stopnja  alkohilziranosti  povzročiteljev  nesreč  1,37 g/kg). .

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju PP Brežice (Loče, Rigonce, Slovenska vas, Obrežje, Veliki Obrež) izsledili in prijeli 18 državljanov Burundija, sedem državljanov Iraka in tri državljane Indije. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Gasilci rešili zaklenjenega otroka

Gasilci PGE Krško so v petek ob 6.50 na Cesti 4. julija v Krškem  s tehničnim posegom vstopili skozi okno v stanovanje, v katerem se je nahajal zaklenjen otrok.

Vir: PU Novo mesto, ReCO Brežice
« Nazaj na seznam
»