Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nasilna roparja v priporu

Objavljeno: Sreda, 30.12.2020    Rubrika: KRONIKA Sporočilo
vklenjene roke 1handcuffs-2102488_1280pixabay.com
V noči na 11. 11. 2020 so bili policisti obveščeni, da naj bi v okolici Krškega neznanci oropali starejšega oškodovanca, ga pretepli, mu grozili in ga poškodovali. Policisti PP Krško in novomeški kriminalisti so takoj pričeli z intenzivno preiskavo in številnimi aktivnostmi za odkritje nasilnih storilcev.

Na kraj kaznivega dejanja so poklicali reševalce, ki so lažje poškodovanega moškega oskrbeli in mu nudili pomoč. Ugotovljeno je bilo, da so v noči na 11. 11. zamaskirani neznanci skozi garažna vrata vlomili v stanovanjsko hišo. Starejšega oškodovanca, ki v hiši prebiva sam, so prebudili, ga zvlekli s postelje, pretepali, mu grozili z nožem in zahtevali, da jim izroči denar. Pregledali so prostore, odtujili manjšo vsoto denarja in meso iz zamrzovalne skrinje. Pred odhodom so žrtvi ponovno zagrozili in mu uničili telefon, da bi mu preprečili, da bi poklical na pomoč.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da sta kaznivega dejanja ropa osumljena 34-letni in 19-letni moški iz naselja v okolici Brežic. Skladno z določili Zakona o kazenskem postopku so jima 28. 12. odvzeli prostost in ju pridržali. Oba osumljenca, ki so ju v preteklosti že večkrat obravnavali, predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, so 30. 12. s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zoper 34-letnika odredil pripor, zoper 19-letnika pa hišni pripor. Kriminalisti nekatere okoliščine ropa še preiskujejo.

Policisti in kriminalisti pri preiskavah premoženjskih kaznivih dejanj pogosto ugotavljajo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega denanja. Opazujejo stanovanjske hiše, poizvedujejo, kdo v njih prebiva, in opazujejo tudi navade stanovalcev. Občane pozivamo, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomorejo k uspešni preiskavi kaznivega dejanja. Svetujemo, da ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidete le za krajši čas (sprehod, odhod v trgovino ipd.), v hiši pustite prižgano luč, televizijski ali radijski sprejemnik - hiša naj ne daje videza, kot da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti poprosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih. Občanom svetujemo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma, policisti svetujemo, naj nas o tem takoj obvesti na številko 113. Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Vir: PU Novo mesto
« Nazaj na seznam