Časopis za pokrajino Posavje
13.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nasilnež napadel ženo, zatem še policiste

Objavljeno: Petek, 12.07.2019    Rubrika: KRONIKA Redakcija
10. 7. okoli 18.30 so policiste poklicali na pomoč z območja Zalok, kjer naj bi na dvorišču stanovanjske hiše moški pretepal žensko. Na kraj je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj. Policisti so poklicali reševalce, ki so oskrbeli pretepeno in poškodovano žrtev. 50-letnega nasilneža, ki je bil pod vplivom alkohola in je pred prihodom policistov kraj zapustil, so izsledili na avtocestnem postajališču.

Moški je med postopkom napadel policiste in policistko lažje poškodoval. Zoper njega so uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin, po zaključeni preiskavi pa ga bodo ovadili na pristojno tožilstvo.

Poškodovana voznica

Brežiški policisti so bili 10. 7. nekaj po 13. uri obveščeni o prometni nesreči med Mostecem in Dobovo. Opravili so ogled in ugotovili, da je 50-letna voznica osebnega avtomobila vozila iz smeri Mosteca proti Dobovi. Pri Dobovi je izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste, kjer je trčila v prometni znak in ograjo mostu. Vozilo je odbilo in padlo v strugo Gabernice. Lažje poškodovano povzročiteljico nesreče so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Kolesar povzročitelj nesreče

DSCN4867

Če kolesar ne bi nosil čelade, bi bile posledice veliko hujše, če ne celo usodne.

V torek, 9. 7., so bili okoli 15. ure brežiški policisti obveščeni o prometni nesreči na  regionalni cesti v Velikih Malencah. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 59-letni kolesar, ki je ne da bi nakazal spremembo smeri zapeljal levo v trenutku, ko ga je pravilno prehiteval 50-letni voznik osebnega avtomobila. Po trčenju je kolesar padel in se poškodoval. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so mu oskrbeli lažje poškodbe. Kolesar je med vožnjo uporabljal varnostno čelado, sicer bi bile poškodbe verjetno veliko hujše.

Opozorilo in nasvet policije

V zadnjih petih letih so bili na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji udeleženi v 355 prometnih nesrečah. Osem kolesarjev je umrlo, 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 je bilo lažje poškodovanih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili neprilagojena hitrost v več kot tretjini prometnih nesreč, sledita neupoštevanje pravil o prednosti in  nepravilna stran in smer vožnje. Več kot dvesto prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se je zgodilo na cestah v naseljih, sledijo regionalne ceste. V hujših prometnih nesrečah so bili  kolesarji povzročitelji v več kot polovici prometnih nesreč.

Kolesarjem  svetujemo, da sedejo le na redno vzdrževana in tehnično brezhibna kolesa. Zakon določa, da morata imeti kolesar in potnik na kolesu do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno čelado, uporabo katere pa policisti priporočamo prav vsem kolesarjem. Dosledno naj upoštevajo prometno signalizacijo in pred spremembo smeri vožnje večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi in pravočasno in odločno nakažejo svoj namen po spremembi smeri. Vedno naj za vožnjo uporabljajo le površine, namenjene kolesarjem, če pa kolesarske steze ni, pa naj vozijo ob desnem robu vozišča v smeri  vožnje, čim bližje robu vozišča. V skupini kolesarjev naj vozijo drug za drugim, skrbno opazujejo dogajanje v prometu in predvidevajo ravnanja drugih  udeležencev. Še posebej v temnih delih dneva naj poskrbijo za svojo vidnost in vidnost kolesa in na kolo sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju.

Prijeli tatu kolesa

Brežiške policiste je 11.  7. občan obvestil, da mu je z dvorišča stanovanjske hiše v Gorenjih Skopicah neznanec ukradel kolo. Takoj so se odzvali, preverili okoliščine in pri Vihrah izsledili in prijeli 50-letnega storilca. Kolo so zasegli in ga vrnili lastniku, osumljenca pa bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so 10. 7. in 11. 7. med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Ponikev (Brežice), Semiča, Javorovice, Orešja na Bizeljskem in v Brežicah izsledili in prijeli štiri državljane Alžirije, tri državljane Egipta, dva državljana Sirije, državljana Iraka in državljana Ukrajine, ki so  nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.
 
OBVESTILA

Elektrodela 12. julija


Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce električne energije, da bo danes, 12. 7., zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije na območju transformatorskih postaj: med 8. in 14. uro TP Podvrh, Trnovec, Komorivec, Pusti Vrh, Priklence, Poklek, Selce, Krajna Brda 2 in Krajna Brda, v občini Brežice pa med 8. in 11. uro TP  Brezina vodovod-izvod smer Brežice.

Zapora javne poti Dobova-Gabrje

Občina Brežice obvešča, da bo zaradi interventne sanacije fekalne kanalizacije popolna zapora javne poti JP 529011 Dobova - Gabrje, inb sicer danes, 12. 7.,  med 7. in 19. uro. Stanovalcem bo omogočen dostop do stanovanjskih objektov.
« Nazaj na seznam