Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novomeški kriminalisti razkrili delovanje kriminalne združbe in v zaključni akciji pridržali enajst osumljencev

Objavljeno: Sreda, 24.05.2023    Rubrika: KRONIKA Sporočilo
zaseg 8
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so zaključili z obsežno preiskavo hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. V preiskavi so več osumljencem odvzeli prostost, zasegli so prepovedano drogo, orožje in ukradeno motorno kolo. 

Podrobnosti kriminalistične preiskave in zaključne akcije je na današnji izjavi za javnost predstavil Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto.
Štern1

Novomeški kriminalisti so v času preiskave zbrali dokaze, da je na območju Posavja od začetka leta 2022 delovala hudodelska združba, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 1. in 3. odstavku 186. člena KZ-1. Vodilna člana hudodelske združbe sta bila 27-letni in 21-letni osumljenec iz Posavja. Prepovedano drogo kokain, konopljo, amfetamine in MDMA sta kupovala pri različnih dobaviteljih na območju Slovenije, predvsem v Ljubljani. Drogo sta prodajala končnim odjemalcem preko dveh mrež prekupčevalcev, prav tako članov hudodelske združbe. Na ta način so si člani hudodelske združbe ustvarili veliko protipravno premoženjsko korist.

V zahtevni in obsežni kriminalistični preiskavi, ki je trajala leto in pol, so poleg klasičnih metod dela uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

23. 5. 2023 so novomeški kriminalisti na območju Krškega, Sevnice, Novega mesta, Ljubljane in Maribora opravili 25 hišnih preiskav pri 27 osumljencih. Večina osumljencev je povratnikov tovrstnih kaznivih dejanj. Eden izmed osumljencev je na prestajanju večletne zaporne kazni in je kazniva dejanja izvrševal, ko je bil na prostih izhodih. Enajstim osumljencem, starim med 21 in 66 let, so odvzeli prostost in zanje odredili policijsko pridržanje. Med njimi so tudi štirje osumljenci z območja Ljubljane, od katerih sta vodilna člana hudodelske združbe odkupovala prepovedano drogo. Med izvedbo hišnih preiskav so v zaključni akciji zasegli dva kosa orožja s strelivom, denar, elektronske naprave, okoli 100 gramov heroina, 30 gramov kokaina, 92 tablet ekstazija in 10 gramov konoplje. Pri enem izmed osumljencev z območja PU Ljubljana so našli in zasegli tudi ukradeno motorno kolo, ki ga bodo vrnili lastniku.

Za kazniva dejanja kazenski zakonik določa kazen zapora od enega do desetih let, če pa je dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa kazen zapora od petih do petnajstih let.

Vir in foto: PU Novo mesto
« Nazaj na seznam
»