Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ogenj uničil dom štiričlanske družine Makovec-Mohar

Objavljeno: Petek, 29.11.2019    Rubrika: KRONIKA Redakcija
pozar na trski gori - makovec mohar (1)

Aleks in Žiga

To sta petletni Aleks in triinpolletni Žiga, ki sta z mamico Petro Makovec in očetom Slavkom Moharjem do večernih ur 27. novembra imela dom na Trški Gori nad Krškim. Tega večera so ognjeni zublji nekaj po 20.30, Slavko in Žiga sta ravno tonila v spanec, razdejali notranjost hiše, ki sta jo Petra in Slavko z veliko vloženimi urami dela in odrekanji postopoma urejala vse od leta 2013 dalje, ko sta se odločila, da si kot doseljenca z Dolenjske v Krškem ustvarita skupen dom in družino.

pozar na trski gori - makovec mohar (7)

Notranjost objekta je razdejana.

Potem ko sta pred nekaj leti zamenjala streho na vikendu, ki ga je Slavko kupil leta 2009 in sta ga za potrebe ureditve spalnih prostorov nadzidala, jima je uspelo pred enim mesecem še obleči hiško v izolacijsko fasado. Da jim bo topleje med štirimi zidovi pozimi in hladneje med poletno pripeko, da bosta manj potrošila za kurjavo in več nudila sinovoma. Slavko, ki je zaposlen v novomeškem Revozu, a delo zaradi težav s hrbtenico za obdobje petih let opravlja le po štiri ure, in Petra, ki je zaenkrat še brez dela, sta se spoznala sicer leta 2012. Počitniško hišico, ki je bila pred tem vse prej kot današnjega videza, sta začela v dom preurejati leta 2013, ko se je k njemu doselila Petra. Leto in pol kasneje ju je osrečilo rojstvo prvorojenca, zaradi česar sta še z večjo voljo vsako minuto izkoristila za delo pri hiši, nakar se je Aleksu pridružil še Žiga.

Petra se je tega dne v poznem popoldnevu z Aleksom odpravila v Ljubljano. Naslednjega dne zjutraj sta bila namreč naročena na specialistični pregled, saj ima petletnik Tourettov sindrom, dedno nevrološko motnjo, ki se v tem obdobju kaže skozi občasne tike oz. očesna mežikanja, pri čemer starša upata, da bodo napredujoča medicina in zdravila kos možnim pojavljajočim kompulzivnim motnjam v kasnejšem obdobju ali da se bodo simptomi omilili ali celo izzveneli. Da ne bi na pregled zaradi zastojev na avtocesti pri Grosupljem zamudila, se je odločila z Aleksom prespati pri starših v Ljubljani, čeravno ju rada ne obremenjuje, saj je mama zelo bolna in po dveh operacijah na hrbtenici na invalidskem vozičku. A že čez nekaj ur je bila primorana pustiti Aleksa pri starših, saj se je zaradi Slavkovega klica, da hiša gori, takoj odpravila nazaj v Krško.

V nekaj minutah je ogenj uničil vse, kar sta ustvarila v šestih letih

Slavko, ki brez težav poprime za vsako delo, je nahranil, umil in spravil Žigo k nočnemu počitku takoj po 20. uri. Žiga je že začel dobivati težke veke, sam je bil tedaj v spalnici poleg njegove sobice, pravi Slavko, ko je nenadoma zaslišal nevsakdanji zvok, pokanje, ki je prihajalo iz spodnjih prostorov hiše: »Stekel sem po stopnicah, a videl ničesar, saj je bilo spodaj že vse zadimljeno. Da bi prišel do zraka, sem hitro odprl vhodna vrata, a dovod kisika je le še spodbudil ogenj, na kar v tisti hipni situaciji nisem niti pomislil. Stekel sem v otroško sobo, slepo pograbil mobitel, ki se je pred tem polnil, pograbil Žigo, ga zavil v prešito odejo, da sem ga zaščitil pred dimom, in stekel z njim, vmes tipkajoč številko 112, iz hiše.« Žigo je posadil v avto in tega zaradi varnostnih razlogov ter da so imeli gasilci dostop, odmaknil z dvorišča, sam je skušal kakšno stvar rešiti iz hiše, a je bil dim pregost. Po njegovi oceni so gasilci pridrveli v roku 15 minutah in takoj ukrepali, četudi, kar ni v notranjosti uničil ogenj, je kasneje uničila voda. A na srečo je gasilcem uspelo rešiti zidove in streho objekta, notranje prostore pritličja s pohištvom je ogenj domala povsem uničil, gost dim pa je povzročil razdejanje tudi v zgornjem prostoru. Njihovemu malemu psu se je uspelo rešiti, medtem ko je bil dim za njihovo papigo Piko usoden. Zaradi nadihanega ogljikovega monoksida so Slavka predihavali in ga še nekaj ur zadržali na krški urgenci na opazovanju. Slavko je s Petro, ki pravi, da še sama ne ve, kako se ji je uspelo pripeljati iz Ljubljane, in Žigom noč prebedel pri nekoliko nižje stanujočem sosedu, ki je Slavka tudi oblekel, saj je imel na sebi zgolj spodnjice in majico.

Ostali brez vsega, pomagajmo jim!

pozar na trski gori - makovec mohar (56)

Obupana Slavko in Petra s sinovoma ne bosta krasila božičnega drevesca v hiši, a upata, da bosta deležna nekaj pomoči, da ponovno vzpostavita bivalne prostore.

Četrtkovo jutro je še v večji meri razkrilo pustošenje ognjenih zubljev, ki jih je po prvih, a še nepotrjenih ugotovitvah povzročil kratek stik na električni napeljavi v pritličju. Jutro pa je osvetlilo tudi dobroto ljudi, pravita med le stežka zadrževanim jokom Petra in Slavko. Strta zaradi uničenega doma, a presrečna, da so živi, saj bi lahko imel dogodek, v kolikor bi Slavko že zaspal, še veliko bolj tragičen konec ...

Območno združenje Rdečega križa Krško je v navezavi z Občino Krško, CSD Posavje in srčnimi posamezniki poskrbelo, da so družinskim članom zagotovili oblačila, hrano in najnujnejše potrebščine ter jih nastanili v garsonjero na Valvasorjevo nabrežje, medtem pa so na OZRK Krško tudi že odprli račun, kamor lahko nakažete prostovoljne prispevke:

RKS – Območno združenje Krško
TRR SI56031551000004064 BIC: SKBASI2X
s pripisom "za družino Makovec-Mohar" ali SI00 219-29

Vsa prejeta sredstva, zagotavlja sekretarka OZRK Krško Mojca Vizler, bodo namensko porabljena za izgradnjo oz. obnovo njihovega doma.

B. M.
« Nazaj na seznam