Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pod Kredarico planinec naletel na truplo Uroša Šunte

Objavljeno: Ponedeljek, 19.08.2019    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Šunta Uroš

Pokojni Uroš Šunta je bil ljubitelj gora

S Policijske uprave Novo mesto so nam sporočili, da preklicujejo iskanje od 18. 11. 2018 pogrešanega Uroša Šunte iz Boštanja, saj so ga 14. 8. našli mrtvega na snežišču pod Kredarico.

Aktivnosti policistov PU Kranj:

Takoj  ob  pogrešitvi  osebe  novembra lani je aktivnosti iskanja na terenu zelo  oviralo  slabo  vreme,  ki  se je v naslednjih dneh samo še slabšalo. Potem  je  zapadel  še  sneg, kar je še dodatno otežilo iskanje. Razmere na terenu  so  bile  torej  zahtevne  že  od prvega dne iskanja. Kljub temu so policisti gorske policijske enote in gorski reševalci že takoj ob izginotju pregledali pot, po kateri naj bi hodil pogrešani.

V  prvih dneh iskanja je bila v dveh skupinah gorskih reševalcev pregledana pot čez Prag do Triglavskih podov in Kredarice ter Tominškova pot, potem pa ponovno  še  pot  čez  Prag do Vrat. Ob izboljšanju razmer je bil aktiviran tudi  policijski helikopter z usposobljenimi iskalci, ki so bili na območju vsakič,  ko  so  ga preleteli tudi zaradi drugih nalog, še vedno pozorni na pogrešanega Šunto. Sledi niso našli. Večje  iskanje  je  bilo  opravljeno  tudi  24.  julija. Policisti letalske policijske enote, gorske policijske enote ter gorski reševalci postaj GRS Mojstrana,  Kranjska  Gora in Rateče so ga na območju Triglava v več smereh proti Vratom. Sodelovali so tudi strokovnjaki Generalne policijske uprave z brezpilotnimi  letalniki. Osebe niso našli. Načrtovano je bilo še, da se do konca  avgusta podobno preveri še vsa območja s snegom, ko se bo sneg na območju še nekoliko stopil in bo mogoče iskanje.

V  sredo, 14. avgusta, pa je bilo sprejeto obvestilo tujega planinca, da je na  snežišču pod Kredarico truplo. Ekipa za helikoptersko reševanje je informacijo  preverila  in truplo prepeljala v dolino. Ugotovljeno je bilo, da  gre  za pogrešanega Uroša Šunto.  Okoliščine niso sumljive. Iskanje je s tem zaključeno.

Vir: PU Novo mesto
« Nazaj na seznam