Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Policisti bodo tudi ta konec tedna preverjali psihofizično stanje voznikov

Objavljeno: Petek, 13.11.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
IMG_7910a
Policisti bodo v okviru nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu tudi ta konec tedna preverjali psihofizično stanje voznikov.

"Preverjali bomo vožnjo pod vplivom alkohola in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Predvsem nas skrbi dejstvo, da na območju PU Novo mesto delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2018 nekoliko zmanjševal in je takrat znašal nekaj več kot 10 %, je letos odstotek precej višji in znaša 14,1%.
IMG_7919a

Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog umrlo 30 ljudi. Kar 34% povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola ali drog," sporočajo iz PU Novo mesto.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

"Vse voznike ponovno pozivamo, naj vozijo le trezni. Če so pili alkoholne pijače naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. V tem obdobju opozarjamo tudi na upoštevanje vseh drugih cestno prometnih predpisov, predvsem na prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti. Te so namreč na izpostavljenih delih mokre in spolzke, na cesti je tudi več odpadlega listja. Na odgovorno ravnanje opozarjamo tudi pešce, saj tudi pri njih alkohol predstavlja dejavnik tveganja. Poskrbijo naj za vidnost, nosijo odsevna telesa in svetlejša oblačila."

Tudi v prometu velja - bodimo odgovorni do sebe in drugih. Z uživanjem alkohola ali drog bistveno povečamo tveganje za prometno nesrečo in s tem v teh težkih časih še dodatno obremenjujemo naše zdravstvene delavce.

P. P./vir: PU Novo mesto
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec

27.05.2019 | Oglas

Kako hitro do specialista?

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna