Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Policisti na Planini legitimirali in razorožili vardiste

Objavljeno: Nedelja, 24.11.2019    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Planina-prvomajsko srečanje 2019 (13)

Zbor vardistov je potekal v bližini lovskega doma nad Planino, kjer potekajo prvomajske proslave (foto: arhiv PO).

Policisti PU Novo mesto so med izvajanjem nalog varovanja državne meje, v okviru katerih so v soboto opravljali poostren nadzor, na območju Planinskega polja, neposredno ob državni meji, opazili skupino oboroženih oseb, oblečenih v maskirna oblačila.

Orožje oziroma predmete, podobne orožju, so sedmim osebam zasegli in jih poslali v analizo, kjer bo opravljena kategorizacija orožja. Z vsemi osebami so opravili identifikacijske postopke in razgovore. V neposredni bližini so našli še en odvržen kos orožja, ki so ga prav tako poslali v analizo. V primeru ugotovljenih kršitev bodo zoper kršitelje uvedli prekrškovni postopek.

Osebi, ki je pripadnik samooklicane skupine (vardist), so izdali plačilni nalog zaradi lažne naznanitve prekrška.

Policisti so o ugotovitvah seznanjali pristojno državno tožilko, ki v ravnanju oseb ni prepoznala elementov kaznivega dejanja, zato bomo na okrožno državno tozilstvo podali poročilo po 148/10. členu Zakona o kazenskem postopku, kot smo to storili v vseh dosedanjih primerih.

Policija podpira spremembe zakonodaje, ki prinašajo večjo učinkovitost policije pri preiskovanju in preprečevanju tovrstnih odklonskih pojavov, ki pomenijo varnostno tveganje in ovirajo policijo pri njenem delu ter ob tem pri ljudeh povzročajo prestrašenost in zgražanje.

Predlagane spremembe zakonodaje s področja prekrškov in kaznivih dejanj se zato nanašajo na posamezne izvršitvene oblike v okviru izdajanja za vojaške in uradne osebe. Poudarjamo še, da je Policija edina sila, ki ji ustava in zakoni dovoljujejo nadzor državne meje, poleg slovenske vojske.

Vir: PU Novo mesto

Zagorela kuhinjska napa
 
V petek popoldne so posredovali gasilci PGE Krško na Cesti 4. julija v Krškem, kjer je zagorela napa v kuhinji stanovanja. Gasilci so požar pogasili, prezračili stanovanje, evakuirali stanovalce v bloku in opravili pregled s termovizijsko kamero. Kuhinja v stanovanju je delno uničena. Obveščene so bile pristojne službe.
« Nazaj na seznam