Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poskus vloma na območju Cerkelj ob Krki; opozorilo policije pred odhodom na dopust

Objavljeno: Četrtek, 04.07.2024    Rubrika: KRONIKA Redakcija
vlomilec (pexels.com)

Fotografija je simbolična.

V noči na 4. 7. smo bili obveščeni, da naj bi na območju Cerkelj ob Krki zamaskirana neznanca poskušala vlomiti v stanovanjsko hišo. Ko ju je pri dejanju zalotila stanovalka, sta pobegnila. OKC je z namenom izsleditve vlomilcev na širše območje nemudoma napotil več policistov, ki so izvajali aktivnosti za njuno prijetje. Za pregled območja so uporabili tudi brezpilotni letalnik in uspeli locirati osumljenca, ki so ju izsledili in prijeli. Zoper 31-letnega osumljenca in 23-letnega osumljenca bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Voznica odvzela prednost mopedistu

Nekaj po 18. uri se je zgodila prometna nesreča z udeležbo voznice osebnega avtomobila in voznika mopeda v Sevnici. Policisti so ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 23-letna voznica, ki je v križišču ob zavijanju levo odvzela prednost 44-letnemu vozniku mopeda. Po trčenju je voznik mopeda padel in se lažje poškodoval. Povzročiteljici nesreče bodo zaradi kršitve cestnoprometnih predpisov izdali plačilni nalog.  

Prijeli tatico goriva

V noči na 4. 7. je na bencinski črpalki na avtocestnem postajališču Zaloke voznica v rezervoar za gorivo osebnega avtomobila Citroen xara natočila gorivo in, ne da bi plačala, pobegnila s kraja. Policisti PP Trebnje so na podlagi opisa 26-letno voznico iz Brezja izsledili in prijeli v Trebnjem. Ovadili jo bodo zaradi kaznivega dejanja tatvine. 

Ukradli večjo količino kumar

Na območju Velikega Mraševega so med 2. 7. in 3. 7. neznanci poškodovali ograjo in iz rastlinjaka odtujili večjo količino kumar. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 1.000 evrov.

Nedovoljeni prehodi meje

Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Dobova, Obrežje, Rakovec, Loče, Podvinje, Jereslavec) izsledili in prijeli 35 državljanov Sirije, 18 državljanov Afganistana, 11 državljanov Bangladeša, sedem državljanov Iraka, pet državljanov Somalije, štiri državljane Turčije, tri državljane Pakistana, državljana Palestine, državljana Rusije in državljana Egipta. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Pred odhodom na dopust poskrbite za varnost svojega premoženja

V poletnih mesecih običajno obravnavamo posamezne primere vlomov v stanovanjske hiše. Po ugotovitvah policistov in kriminalistov so storilci vlamljali v poznih večernih in nočnih urah in praviloma takrat, ko stanovalcev ni bilo doma. Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo daljšo, pa tudi krajšo odsotnost stanovalcev (odhod na sprehod, v trgovino...) in vlomijo v hišo.

Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarmne naprave in video nadzor. Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepamo vsa vrata in zapiramo okna, ključev pa ne puščamo na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno.V času letnih dopustov se žal še vedno zgodi, da ljudje na družbenih omrežjih najavljajo svoje odhode na dopust, utrinke z letovanja in koliko časa bodo odsotni. To pa vlomilcem močno olajša delo glede priprave in izvedbe kaznivega dejanja.

Svetujemo, da ob odhodu na dopust doma ne puščate dragocenosti in denarja, bolje bo, da najamete sef. O svoji odsotnosti ne puščajte sporočil na družbenih omrežjih in poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Prijatelji ali sosedje naj vam redno praznijo nabiralnik in dvigujejo rolete. Koristna je tudi vgradnja časovnega stikala za samodejno prižiganje luči, radijskega in televizijskega sprejemnika.

Svetujemo, da doma parkirana vozila zaklenete in varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne, orodja ne puščajte v okolici hiše in z vidnih mest umaknite vse vrednejše predmete. Sosedom povejte, na katero številko ste dosegljivi in se z njimi dogovorite, da so pozorni na dogajanje okoli hiše. Serijske številke vrednejših predmetov si zapišite ali jih fotografirajte ter po možnosti označite na manj vidnih mestih.

Občane pozivamo, da nas obveščajo v vseh primerih, ko v nekem okolju, soseski opazijo sumljiva vozila in osebe, ki bi si lahko ogledovali hiše in se pripravljali na izvrševanje kaznivih dejanj. Tovrstna obvestila so nam namreč v veliko pomoč pri preiskavi morebitno izvršenega kaznivega dejanja.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. Ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. 

Vir: PU Novo mesto
« Nazaj na seznam
»