Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba čutila cela Slovenija; NEK deluje varno in zanesljivo; v občini Brežice brez večje škode

Objavljeno: Nedelja, 22.03.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
potres zagreb
Danes zjutraj, 22. marca, ob 6:24 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5.3 v bližini Zagreba. Sledili so številni popotresni sunki, najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 5.0. Streslo je še tretjič, in sicer ob 7:41 z magnitudo 3.7. Epicenter potresa je bil zaznan na globini 10 km. Potres so čutili tudi prebivalci celotne Slovenije in številni Posavci na družbenih omrežjih poročajo, da jih je jutranje tresenje tal "vrglo iz postelje" in prestrašilo.

Potres je na območju Zagreba povzročil vsesplošen preplah in precej gmotne škode na starejših stavbah, avtomobilih in drugih občutljivih objektih. Vse od potresnega in popotresnih sunkov dalje hraško ministrstvo za notranje zadeve poziva tamkajšnje prebivalstvo, ki se je zgrnilo na ulice, da zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa ohranjajo medsebojno razdaljo. Mediji so nekaj časa poročali tudi o smrtni žrtvi, a so kmalu informacijo popravili, rekoč, da se zdravniki borijo za življenje 15-letnice, ki pa je naslednji dan na žalost vseeno izgubila bitko za življenje.

Nuklearna elektrarna Krško kljub potresu deluje varno in zanesljivo
 
Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes, v nedeljo, 22. 3. 2020, ob 6.24 zabeležili potres v bližini Zagreba na Hrvaškem, ki so ga zaznali tudi merilni instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško, sporočajo iz elektrarne. Sledijo preventivni pregledi sistemov in opreme. Elektrarna še naprej obratuje na polni moči. Strokovnjaki Nuklearne elektrarne Krško so po današnjem potresu skladno z ustaljenimi protokoli pregledali sisteme in opremo v elektrarni.

"Preventivni pregled je potrdil, da današnji jutranji potres na območju Zagreba nanje ni vplival. Elektrarna še naprej obratuje zanesljivo in varno na polni moči," je sporočila Ida Novak Jerele, ki v Nek skrbi za odnose z javnostmi.

V občini Brežice samo preplah in brez večje škode

Poklicali smo tudi brežiškega župana Ivana Molana, ki nam je povedal, da kljub temu, da je občina Brežice obmejna in leži blizu hrvaške prestolnice, zaradi česar so potres najbolj čutili ravno brežiški občani ter še posebej prebivalci Dobove in bližnje okolice (epicenter je bil zaznan zelo blizu, a na hrvaški strani), o morebitni škodi doslej ni bil seznanjen, po njegovem je šlo predvsem za preplah med občani, saj se je zjutraj pošteno streslo, slišati je bilo predvsem glasno bobnenje. Kot je še dodal, je bil potres 1. novembra 2015 v brežiških koncih veliko bolj rušilne narave kot pa današnji, kar pa seveda ne velja za Zagreb.

Posavski muzej Brežice je sicer na svojem Facebook profilu objavil, da so po potresu opravili pregled brežiškega gradu in našli nekaj predvsem manjših razpok, a nič hujšega.

Ur.
« Nazaj na seznam