Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Povzročitelj nesreče s 3,6 promila alkohola

Objavljeno: Sreda, 28.02.2018    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Policija - alkotest

Še posebno v teh dneh, ko so razmere za vožnjo zahtevnejše, je potrebno sesti za volan v treznem stanju in v ustreznem psihofizičnem stanju, opozarja Policija. (foto: PU Novo mesto)

Krški policisti so bili okoli 22.30 obveščeni o prometni nesreči v Mrtvicah, kjer naj bi voznik tovornega vozila trčil v stanovanjsko hišo. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 52-letni voznik tovornega vozila Volkswagen caddy, ki je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom.

Preko pločnika je zapeljal na dvorišče stanovanjske hiše in trčil v hišo in v drevo. Povzročitelj se v nesreči ni poškodoval, med postopkom pa so policisti ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj mu je zaradi hujših kršitev sodišče že v letu 2008 izreklo sankcijo prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. 52-letni voznik je vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 1,72 miligrama alkohola. Vozilo so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

V letu 2017 so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 1470 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 11 udeležencev, 79 je bilo hudo poškodovanih in 610 lažje poškodovanih. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je bil skoraj 10 %, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je znašala 1,40 grama alkohola na kilogram krvi. Skoraj 80 % alkoholiziranih povzročiteljev je imelo v organizmu več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi. Primarni vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili ti vozniki, so bili v največ primerih neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. Od 11 povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom jih je bilo sedem pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil.

Še posebej v teh dneh, ko so vozne razmere zaradi snega in nizkih temperatur izrazito zahtevne, vse voznike opozarjamo na dosledno upoštevanje cestno prometnih pravil. Za volan naj sedejo le trezni in v ustreznem psihofizičnem stanju, hitrost in način vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim.

Najhladnejše jutro to zimo

DSC_3465
Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in prebudili smo se v najhladnejše jutro v tej zimi. Na opazovalni postaji na letališču Cerklje ob Krki so ob 6. uri zjutraj namerili -19 stopinj Celzija, pa tudi čez dan bo ostalo precej pod ničlo, največ -6 stopinj Celzija. Jutri nas čaka še eno mrzlo jutro, nato pa naj bi mraz popustil.

Pri Pijavškem zletel s ceste

V torek dopoldne je pri Spodnjem Pijavškem, občina Krško, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča. Gasilci PGE Krško so protipožarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, izvlekli vozilo nazaj na cestišče, nudili pomoč delavcem vlečne službe in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Brez elektrike so ostali na območju Studenca in Loga

Danes zjutraj, okoli 4.30, so zaradi izpada daljnovoda ostali brez električne energije odjemalci na trasi Studenec-Log z okolico v občini Sevnica. Delavci Elektra Celje okvaro odpravljajo.
 
Obvestila

 
Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce električne energije, da bo danes, 28.2., zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije na področju nadzorništva Brežice na obmoju TP Bušeča vas  med 9.45 in 11.15 uro.
 
« Nazaj na seznam