Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pri gašenju požara v Termah Čatež je sodelovalo 117 gasilcev, ki so požar pogasili v slabih dveh urah

Objavljeno: Sreda, 26.02.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
gasilska_zveza_brezice_analiza_pozara_v_termah_catez (16)

Vodja intervencije v Termah Čatež poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec med analizo gašenja požara

Vodstvo Gasilske zveze Brežice je 24. februarja v svojih prostorih skupaj z operativnimi vodji in ostalimi povabljenimi gosti analiziralo nedavni izredni dogodek v Termah Čatež, kjer je v noči na 8. februar izbruhnil požar na objektu, v katerem sta se nahajala gostinski lokal Cabana in Casino. V obsežni intervenciji je sodelovalo kar 117 gasilcev iz 15 gasilskih društev in Poklicne gasilske enote Krško, ki so na prizorišče prišli z 31 vozili.

gasilska_zveza_brezice_analiza_pozara_v_termah_catez (17)

Vodji sektorjev med gašenjem požara sta bila Rajko Šetinc (desno) in Žiga Rudman.

Uvodoma je predsednik GZ Brežice Herman Premelč dejal, da je za njimi »obsežna intervencija, ki je zahtevala ogromno koordinacije, usklajevanja, znanja, volje, spretnosti kakor tudi potrebne opreme in tehnike«. Vodja intervencije je bil poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec, ki je opisal, da je bilo najprej v skladu z načrtom aktiviranja, v prvem pozivu, aktiviranih pet gasilskih enot oz. društev, in sicer PGD Cerina, Sobenja vas, Krška vas, Obrežje in Brežice okolica, v drugem pozivu še PGD Skopice in Velika Dolina, v tretjem pozivu pa še vse gasilske enote z vozili s cisternami. Regijski center za obveščanje (ReCO) Brežice – o požaru ga je obvestil očividec – je aktiviral tudi PGE Krško zaradi predvidevanja, da se v objektu nahajajo nevarne snovi, a se je k sreči izkazalo, da jih ni bilo. Leskovec je povedal, da je na prvi pogled število sodelujočih gasilcev na intervenciji res veliko, a v primeru večjega požara aktivirajo večje število gasilskih enot zaradi potrebe po notranjih napadih kot tudi dobave požarne vode. Gasilci so prišli na popolnoma razvit požar. Izvedena sta bila prvi poseg preprečitve širjenja požara v Termalno riviero z notranjimi in zunanjimi napadi ter gašenje objekta s pomočjo zunanjih napadov in gasilske avtolestve. Omenil je še, da je pri sanaciji posledic požara in na gasilski straži sodelovalo pet gasilskih enot, najdlje je na požarišču ostalo PGD Cerina, vodja požarne straže je bil poveljnik tega društva Aleš Zorko.
84690893_10218601299918537_7429160521376464896_n

Požar je gasilo kar 117 gasilcev z 31 gasilskimi vozili (foto: PGD Cerklje).


Leskovec je opozoril na določene ovire, na katere so gasilci naleteli ob prihodu na kraj požara, in sicer ozki dovoz in slepa ulica, zaradi postavljenih betonskih blokov na ulici ni bil možen krožni promet za dovoz požarne vode. Ugotovili so tudi, da je objekt, ki ga je zajel požar, brez požarnih sektorjev in ima povezavo v zimsko Termalno riviero, kar je tudi predstavljajo največji problem za gasilce. Objekt stoji na armiranobetonskih temeljih, z leseno, delno zidano konstrukcijo in kompletnim lesenim visokim ostrešjem. V bližini je tudi ploščad, kjer je bilo dovolj prostora za parkiranje gasilskih vozil in postavitev gasilske avtolestve. Veliki oviri pri gašenju sta bila tudi visoka temperatura in gosti dim. V požaru uničen objekt so lahko podrli šele čez dva dni, se pravi v ponedeljek, po zaključenem delu kriminalistov. Poveljnik GZ Brežice je še navedel, da je prva gasilska enota z gašenjem začela že devet minut po aktiviranju (3.13), požar je bil z notranjimi in zunanjimi napadi lokaliziran v roku pol ure, pogašen pa ob 5.05. Gasilska straža se je zaključila isti dan ob 21.30. Po ocenah gasilcev so pri gašenju skoraj 800 kvadratnih metrov velikega objekta porabili okoli 80 tisoč litrov vode. Stroške intervencije GZ Brežice ocenjuje na 19.725 evrov (sem ni vključena še poškodovana in uničena oprema), kar predstavlja skoraj celoletni proračun zveze na postavki sofinanciranje stroškov intervencij. Gmotna škoda, ki je nastala na objektu, pa naj bi bila po še vedno neuradnih podatkih približno milijon evrov.

Vodji sektorjev – objekt je vodja intervencije sektoriziral na sever in jug – med gašenjem požara sta bila Rajko Šetinc in Žiga Rudman, ki sta podala svoji poročili o poteku gašenja požara. Leskovec je ob koncu še izrazil upanje, da so se vsi po vrsti – tako gasilci kot tudi Terme Čatež kot oškodovanec – kaj naučili iz tega požara, predvsem pa je pomembno, da so s pravočasnim in pravilnim ukrepanjem preprečili, da bi se požar razširil na Termalno riviero.

Analizi požara so prisluhnili tudi poveljnik regije Posavje Gašper Janežič, višji svetovalec za zaščito in reševanje na Občini Brežice Roman Zakšek, vodja ReCO Brežice Aleš Šetinc in predstavnik Term Čatež Damjan Krulc.

R. R.
« Nazaj na seznam