Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rdeče vremensko opozorilo tudi za JV Slovenijo (in Posavje)

Objavljeno: Petek, 16.09.2022    Rubrika: KRONIKA Redakcija
arso padavine

Za današnji dan in v noči na soboto je tudi za območje Posavja razglašena rdeča stopnja vremenskega opozorila (vir: Arso).

Prvo obilnejše jesensko deževje je že včeraj v določenih delih Slovenije povzročilo kar nekaj težav, po napovedih vremenoslovcev pa se bo v današnjem dnevu in v noči na soboto s pomikom padavin proti zahodu in jugu naraščanje rek nadaljevalo. 

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so zaradi tega razglasili največjo stopnjo vremenskega opozorila - rdečo stopnjo, in sicer predvsem za osrednjo Slovenijo, ker pa pričakujejo pomik padavin proti zahodu in jugu, so rdeče obarvali tudi JZ in JV Slovenije, kamor sodi tudi Posavje. Po besedah vremenoslovca Braneta Gregorčiča se bodo z napredovanjem hladnejšega zraka od vzhoda najmočnejše padavine čez dan počasi širile proti zahodu in jugu Slovenije. Že popoldne bodo padavine na severozahodu nekoliko oslabele, glavnina pa se bo pomaknila v smeri Primorske in južne Slovenije. "Tudi ob Kolpi je že bilo veliko padavin in tam jih bo predvidoma v večernem in nočnem času še precej več," je napovedal. Kako bo z naraščanjem Save, Krke in Sotle, ki tečejo tudi po ozemlju Posavja, zaenkrat še ni zaslediti konkretnejših napovedi, zagotovo pa se bo njihov pretok zelo zvišal.

Rdeče varnostno opozorilo pomeni, da bo padlo več kot 100 mm padavin v 24 urah, pri čemer so možne izdatne padavine. Možne so poplave večjih razsežnosti. Reke lahko poplavljajo tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. Verjetni so zemeljski plazovi. Verjetne so motnje pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Vozne razmere so zaradi poplavljenih cest nevarne.
Iz nižjih prostorov in kleti umaknite hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Če je treba, se umaknite nad območje, ki ga lahko doseže voda. Izklopite elektriko, plin in vodovod. Ne skušajte prečkati vodnega toka. Bodite previdni pri uživanju hrane in vode. Spremljajte informacije in dosledno upoštevajte navodila, ki jih posredujejo pristojne službe in organi. (Vir: Arso)

Arsova napoved se glasi, da bodo v soboto tekom dneva padavine precej oslabele, dež pa bo do večera povsod ponehal. V noči na nedeljo se bo zjasnilo, dan bo miren in sončen z nekaj megle v nižinah. Tudi v prihodnjem tednu po napovedih vremenoslovcev kaže na suho in hladno vreme, z jutranjimi temperaturami malo nad 5 stopinj Celzija, dnevnimi pa tik pod 20 stopinjami Celzija.

R. R., vir: Arso
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje