Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sneg pobelil tudi Posavje; na Lisci ga je dobrih 30 cm

Objavljeno: Ponedeljek, 16.01.2023    Rubrika: KRONIKA Redakcija
DSC_8193

Sneg se oprijemlje cestišč in pločnikov, zato previdno.

Tako kot večji del Slovenije je v jutranjih urah sneženje zajelo tudi naše kraje. Sneg se oprijemlje cestišč, zato je treba vožnjo prilagoditi voznim razmeram.

Pristojni poročajo o težavah zaradi sneženja zlasti na avtocestah, med drugim je pri Medvedjeku proti Ljubljani zaprt vozni pas na dolenjski avtocesti. 

Zaradi zasneženih cest promet poteka počasneje povsod po državi, številni cestni odseki so zaprti. Če ni nujno, se - dokler ne bo prenehalo snežiti - ne odpravljajte na pot, svetujejo. A kot vemo, so nekatere poti nujno, poziv k previdnosti pa v teh primerih zagotovo ne bo odveč.
DSC_8195


Po podatkih ARSO je v zadnjih 12 urah na Letališču Cerklje ob Krki zapadlo 2 cm snega, na Lisci (947 m.n.v.) 31 cm snega, na Planini nad Podbočjem (686 m.n.v.) pa 8 sm snega.

Tudi naslednjo noč bo snežilo
DSC_7475

Vremenoslovci napovedujejo, da bodo danes dopoldne padavine oslabele in, razen na zahodu, večinoma ponehale. Ponekod bo pihal severovzhodnik, najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5. Zvečer se bodo padavine na zahodu znova okrepile in ponoči zajele večji del države. Po nižinah Gorenjske in Koroške bo snežilo, drugod deloma deževalo deloma snežilo.
Snezno jutro, 16. 1. 2023 (4)

Cestne službe so na terenu tudi zaradi podrtih dreves.

Do jutri zjutraj bodo padavine večinoma ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, ob morju do 7 °C. Jutri bo pretežno oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne in v noči na sredo bodo ponovno padavine, po nižinah bo večinoma deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 7.

Brošura in videovsebine AVP

Cesta, drevo, sneg (2)

Na cesti pri Rožnem je prišlo v današnjem zimskem jutru do naleta dveh vozil zaradi podrtega drevja.

Da se bodo vozniki na zimske razmere še bolje pripravili, je Agencija za varnost prometa pripravila videovsebine in izdala brošuro z obilico koristnih praktičnih nasvetov za ustrezno pripravo vozila in za zimsko vožnjo. Ob upoštevanju teh nasvetov, s prilagojeno tehniko vožnje in s pravilno pripravo vozila, ki ga je potrebno pred odhodom na pot očistiti, bodo vozniki lahko na cilj prišli varneje. Naše ceste bodo tako varnejše za vse udeležence v prometu.

Priprava vozila na zimske razmere:

Zakaj zimske pnevmatike:

Vožnja v zimskih razmerah:


P. P., foto: P. P., R. R., S. R., A. K.
« Nazaj na seznam
»