Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Štirje poškodovani v prometni nesreči pri Ivandolu

Objavljeno: Ponedeljek, 12.07.2021    Rubrika: KRONIKA Redakcija
112 (2)
Policisti PP Krško so bili 11. 7. nekaj pred 18. uro obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov na cesti med Ivandolom in Golekom. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 32-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi vožnje po levi strani vozišča trčil v avtomobil 42-lene voznice. Oba udeženca in štiri potnike so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za lažje poškodobe. Povzročitelju nesreče bodo policisti izdali plačilni nalog.

 

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti PP Krško so 9. 7. nekaj pred 21. uro na Raki ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. 50-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,73 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V prvih šestih mesecih so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto pri obravnavah prometnih nesreč ugotovili, da je bilo 69 povzročiteljev nesreč pod vplivom alkohola, kar glede na vse obravnavane prometne nesreče predstavlja 13% in je za en odstotek višji kot v enakem obdobju preteklega leta. Povprečna stopnja alkohola pri povzročiteljih je znašala 1,42 grama alkohola na kilogram krvi in je prav tako višja od preteklega leta, ko je bila 1,35 grama alkohola na kilogram krvi. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje in nepravilni premik z vozilom.

Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k previdnosti in strpnosti. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjamo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v tem obdobju veliko pešcev, kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Vozniki avtomobilov pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Tudi telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov. Vozniki naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in vozniškim izkušnjam.

Vročina in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujemo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu – predvsem voznikov motornih vozil.

Na mejni prehod z dvema promiloma alkohola

10. 7. okoli 15. ure je na mejni prehod Slovenska vas pripeljal voznik osebnega avtomobila slovenskih registrskih oznak. Policisti so ugotovili, da 43-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,95 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Vlom v Anžah

V naselju Anže na območju PP Krško je med 7. 7. in 9. 7. vlomil v nenaseljeno stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Nezakonito prestopili državno mejo

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Dobovi (PP Brežice) prijeli šest državljanov Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Tudi v nedeljo dvakrat gorelo pri Kerinovem Grmu

Ob 10.34 je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog. Ob 21.55 se je zadeva ponovila in tudi tokrat so požar pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog in preprečili njegovo širitev.
 
V preteklem tednu so na območju Posavja zabeležili dvaindvajset izrednih dogodkov, od tega dvanajst v občini Krško, štiri v občini Brežice, pet v občini Sevnica in enega v občini Kostanjevica na Krki.
 
Obvestila 
 
Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce električne energije, da bo danes, v ponedeljek, 12. julija 2021, predvidoma med 8:00 in 12:00 uro, zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije na področju nadzorništva Brežice - področje Brežice z okolico na območju transformatorske postaje: GG Maloprodaja - nizkonapetostno omrežje Pečnik-Barbič, Šentlenart.
 
CGP d.d. Novo mesto obvešča, da se ob popolni in delni zapori avtoceste A2, odseka 0628 Drnovo-Brežice, 0629 Brežice-Obrežje in odseka 1482, dovoli izvedba obvoza po naslednjih občinskih cestah in sicer LC 024711 Obrežje – Jesenice I ter 024712 Obrežje – Jesenice II od 12.7.2021 do 15.9.2021, 24 ur dnevno.

Vir: ReCO Brežice, PU Novo mesto
« Nazaj na seznam