Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sumljiv predmet sprožil evakuacijo na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje

Objavljeno: Petek, 27.12.2019    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Danes, 27. 12., se je ob 8:30 na mejni prehod za mednarodni promet Obrežje za vstop v državo pripeljal avtobus s 45-timi potniki. V postopku mejne kontrole je policist odredil temeljito mejno kontrolo, ki je zajemala tudi pregled prtljage z rentgenom. Pri pregledu so v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek je bil poslan v takojšnjo presojo, kjer je bilo potrjeno, da gre za sumljiv predmet.

32-letnemu potniku so odvzeli prostost ter sprožili predpisane postopke za zavarovanje potnikov avtobusa, potnikov na mejnem prehodu ter uslužbencev policije in finančne uprave, ki so se takrat nahajali na mejnem prehodu. Mejni prehod so evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli. Potniki so bili preusmerjeni na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, za tovorni promet pa je bil obvoz narejen čez mejni prehod Metlika.

Sumljiv predmet so nekaj pred enajsto uro pregledali strokovnjaki bombni tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so opravili ogled in ga prekinili, ko je bilo ugotovljeno, da gre za nenevaren predmet. Ob 11:25 uri so tako odpravili pridržanje 32-letniku in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti, ko so ugotovili, da ni več nevarnosti za ljudi in premoženje. Kriminalisti so aktivnosti usklajevali z dežurnim preiskovalnim sodnikom in okrožno državno tožilko. Na okrožno državno tožilstvo bodo o dogodku poslali poročilo. Operativno-komunikacijski center je za prve nujne ukrepe organiziral delo brežiških in prometnih policistov, v sodelovanju s policisti mejnih prehodov Obrežje, Dobova in Metlika. Pomoč pri intervenciji so poleg uslužbencev DARS, Poklicne gasilske enote Krško in uslužbencev nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Brežice nudili še policisti specializirane enote za nadzor prometa, ki so izvajali naloge na območju policijske uprave Novo mesto. Po zbranih ugotovitvah so bili postopki policistov v skladu s predpisanimi protokoli in postopki, predvidenimi za tak primer.

Policisti so ostali na kontrolnih točkah zapor in preusmeritev še nekje do 12. ure, ko je promet na vseh cestah zopet stekel nemoteno. Današnji dogodek na mejnem prehodu Obrežje je potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje. Po zaznavi sumljivega predmeta so se nemudoma odzvale vse pristojne službe in vsaka na svojem področju, skladno z vnaprej določenimi postopki, odgovorno opravile svoje naloge. Na tem mejnem prehodu so policisti že večkrat obravnavali primere nevarnih sumljivih predmetov, tudi bomb. Le z doslednim odzivanjem na vsako sumljivo okoliščino je mogoče strokovno in odgovorno varovati državno mejo.

PU Novo mesto
« Nazaj na seznam