Časopis za pokrajino Posavje
5.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi to jutro nas je streslo

Objavljeno: Sreda, 30.12.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
potres-petrinja-1

Posledice včerajšnjega potresa v Petrinji (foto: Caritas Hrvaška)

Tudi danes zjutraj je številne prebudilo tresenje tal oz. popotresni sunek po včerajšnjem silovitem potresu s središčem pri hrvaškem mestu Petrinja.

Kot poroča ARSO, so ob 6.15 seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili močan potres v bližini Petrinje (Hrvaška), 150 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih EMSC je imel magnitudo 4,9. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). 

Na Hrvaškem poročajo o še dveh popotresnih sunkih: ob 6.26 z jakostjo 4,8 in ob 6.29 z jakostjo 3,9.

Po včerajšnjem opoldanskem potresu so sicer zabeležili več deset popotresnih sunkov, na ARSO so zabeležili naslednje: ob 12.40 z magnitudo 3,2, ob 21.23 z magnitudo 3,0 in ob 22.18 z magnitudo 1,0.

Po podatkih ReCo Brežice je bilo med potresom v občini Brežice poškodovanih pet objektov, v občini Krško pet objektov in v občini Kostanjevica na Krki štirje objekti. Posredovali so gasilci PGD Brežice, Bizeljsko, Globoko Kapele, PGE Krško, PGD Senovo, Zdole, Kostanjevica na Krki in Prekopa. Nastala materialna škoda se še ocenjuje.

Gasilci izčrpali vodo iz poplavljene kleti
 
Sinoči ob 18.21 so v Drenovcu pri Bukovju gasilci iz PGD Bizeljsko iz kletnih prostorov stanovanjske zgradbe izčrpali približno tri kubične metre meteorne vode.

P. P.
« Nazaj na seznam