Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Leskovcu pri Krškem torkova toča in deževje povzročila veliko preglavic

Objavljeno: Četrtek, 06.08.2020    Rubrika: KRONIKA Bralci pišejo
IMG_20200804_192911
Morda je po bilo po oblakih, vročini in sopari pričakovati, da bo kaj hujšega, vendar si verjetno nihče ni mislil, da bo po toči nastalo še takšno neurje s tolikšno količino padavin.
 

Čeprav so si nekateri zaščitili vrtove z mrežo proti toči, pa je toča večini uničila vrtne pridelke, za nameček pa je za njo nastal še močan naliv dežja, katerega posledica so bili premiki zemlje ali plaz. Že dalj časa se govori, kaj bi bilo treba narediti, da z nekdanjega pokopališča za živali (sedaj nasad jabolk) ne bi več pritekala voda preko njiv in travnika mimo hiš na glavno cesto, a je ostalo le pri pogovorih.
IMG_20200804_194611
Sedaj upamo, da se bo ob tem plazu tudi kaj ukrenilo. Že vrsto let ob večjem nalivu oz. ko se njive oz. spodnje parcele pod nasadom napolnijo z vodo rešujemo zadevo s preusmerjanjem vode, zaradi česar se izteka na glavno cesto Leskovec–Senuše, odkar pa je bila prenovljena cesta v Leskovcu pri Krškem in z njo tudi kanalizacija, pa odvodni jaški ne požirajo več vode.

Kot je razvidno s fotografij, je plaz povzročil še več preglavic kot dosedanji nalivi, saj je vodo prineslo na spodnje parcele. Po besedah sokrajanov so na ta dan imeli tudi veliko dela, saj jim je zalivalo garaže, kletne prostore, drugje v kraju pa so imeli probleme s podrtimi drevesi na dvoriščih. Ob tem se zahvaljujem leskovškim gasilcem za ponujeno pomoč. 

Anton Hruševar
« Nazaj na seznam