Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V ponedeljek tri nesreče in tri poškodovane osebe

Objavljeno: Torek, 05.10.2021    Rubrika: KRONIKA Redakcija
244470333_911816199457580_5863295774417608784_n
Ob 18.31 sta na Logu trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje motornih tekočin, nudili prvo pomoč poškodovancu in prenosu le tega do reševalnega vozila. Cestni službi so pomagali pri čiščenju vozišča ter avtovleki pri nalaganju vozil. Reševalci NMP so poškodovano osebo odpeljali v UC Brežice.

Kot poročajo iz PU Novo mesto, so bili okoli 18.30 obveščeni o trčenju motorista in voznika osebnega avtomobila na območju Radne (PP Sevnica). Policisti PPP Novo mesto so ugotovili, da je 22-letni voznik osebnega avtomobila v križišču odvzel prednost 26-letnemu motoristu. Poškodovanega motorista, ki je po trčenju padel, so oskrbeli v brežiški bolnišnici. Policisti okoliščine še preverjajo in bodo zoper povzročitelja nesreče ustrezno ukrepali. 
244534985_911834429455757_3825803284481121737_n


Na dvorišču povozil 84-letno peško

Nekaj pred 10. uro so bili policisti obveščeni o povoženju peške na območju Planine pri Raki. Krški policisti so ugotovili, da se je nesreča zgodila na dvorišču stanovanjske hiše, kjer je 52-letni voznik tovornega vozila pri vožnji vzvratno trčil v 84-letno peško, ki se je nahajala za vozilom. Huje poškodovano žensko so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Za nesrečo odgovorna peška

Brežiški policisti so bili nekaj pred 16. uro obveščeni o povoženju peške na Trgu izgnancev v Brežicah. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je za nesrečo odgovorna 18-letna peška, ki je stekla čez cesto v trenutku, ko je mimo pripeljal voznik avtobusa, ki trčenja ni mogel preprečiti. Lažje poškodovano peško so reševalci oskrbeli in jo odpeljali v brežiško bolnišnico.

Pešci najbolj ogroženi v prometu

Pešci so v tem letnem času, ko se temni del dneva daljša, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljamo, da bi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Pešce zato ponovno pozivamo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

Večerna nesreča pri Gmajni

Ob 20.39 sta pri kraju Gmajna (občina Krško) trčila traktor in osebno vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe, s tehničnim posegom izvlekli vozilo, posuli razlite tekočine in počistili vozišče ter nudili pomoč policiji in avtovleki pri nalaganju vozila. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo odpeljali v UC Brežice.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Prilip (PP Brežice) izsledili in prijeli dva državljana Afganistana in dva državljana Pakistana, v Brežicah državljana Irana in na območju Velike Doline (PP Brežice) državljana Irana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.
 
Požar na strnišču


4. 10. je okoli 15.30 zagorelo v naravi v naselju Brege. Gasilci PGE Krško in PGD Brege so požar na strnišču na približno 0,7 ha pogasili.

Obvestila

Modernizacija cest v Dobovi

Podjetje AJK Gradnje obvešča o popolni zapori LZ 026301 Selska cesta v stacionaži (km 1.140 do 1.460) in LC 024261 Dobova – Rakovec v stacionaži (km 0.0 do km 0,190. Zapora se vzpostavlja zaradi izvedbe modernizacije cestišča, in sicer 24 ur dnevno v terminu od 4. 10. do 5. 11. 2021.

Vir: ReCO Brežice, PU Novo mesto, foto: PGD Sevnica
« Nazaj na seznam
»