Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vloma v Dolenji vasi pri Raki in Dolenji Radulji

Objavljeno: Torek, 14.01.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
vlomilec (pexels.com)

Simbolična fotografija

V Dolenji vasi pri Raki je med 8. in 10. 1. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je nakit in lastnika oškodoval za 900 evrov.

12. 1. med 17. in 19.30 je v Dolenji Radulji (PP Sevnica) nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je zlat nakit in lastnikom povzročil za okoli 2000 evrov škode.

Policisti opozarjajo na vlomilce

Policisti med preiskavami kaznivih dejanj vlomom ugotavljamo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar. Ocenjujemo, da se storilci, ki vlamljajo v dnevnem času, pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj tveganja, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.

Občanom svetujemo, naj doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic. Žal še vedno obravnavamo primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite« pod bližnjim cvetličnim lončkom. Ob naši odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa poskrbimo, da so v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju osnovnih zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

Že v preteklosti smo občane pozivali, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše in se pripravljali na izvršitev kaznivih dejanj. Za obveščanje se vsem občanom zahvaljujemo, saj smo z njihovo pomočjo pri preprečevanju in preiskovanju kaznivih dejanj lahko še bolj učinkoviti. Predvsem v skupnostih, kjer se sosedje med seboj poznajo in imajo dobre odnose, so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje in hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na neznano osebo, ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki na ta način opozarja na prisotnost neznancev.

Ostali dogodki

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 10. 1. in 13. 1. 2020 intervenirali v 166 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 597 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je hudo poškodovala peška, tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in sedem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila štirim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 22-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, grožnje, ponarejanja dokumentov, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, požara, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev in nezakonitih prehodov državne meje.
 
Gasilci odprli vrata avtomobila
 
V ponedeljek dopoldne so na Trgu svobode v Sevnici gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata na osebnem avtomobilu.
 
S helikopterjem iz Sevnice v UKC Maribor
 
Ob 10.29 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske enote nujne medicinske pomoči na krovu poletela v Sevnico, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

OBVESTILA

Elektrodela 14. januarja

Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce električne energije, da bo zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije na območju transformatorske postaje:
  • med 10:00 in 14:00 TP SMEDNIK-izvod SMEDNIK NOVO NASELJE,
  • med 7:30 in 12:00 TP Podgračen.
« Nazaj na seznam