Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vlomilci so pripravljeni, ne olajšajte jim dela!

Objavljeno: Sreda, 04.12.2019    Rubrika: KRONIKA
vlomilec (pexels.com)

Simbolična slika

3, 12, je nekaj po 19. uri oškodovanec policiste obvestil, da je v času njegove odsotnosti, med 17.30 in 19. uro, v Orešju nekdo skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar in zlat nakit. Oškodovan je za 1500 evrov. V Malem Cirniku pri Šentjanžu je neznanec skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo, v kateri sicer ni odtujil ničesar, a z vlomom pa je povzročil za okoli 500 evrov škode.

Opozorilo in nasvet PU Novo mesto

Policisti in kriminalisti pri preiskavah vlomov ugotavljajo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo hiše in navade stanovalcev, vlamljajo pa največkrat v zgodnjih večernih urah in v tiste hiše, v katerih očitno ni nikogar. Občane pozivamo, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomore k uspešni preiskavi kaznivega dejanja. Svetujemo, da ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidete le za krajši čas (sprehod, odhod v trgovino ipd.), v hiši pustite prižgano luč, televizijski ali radijski sprejemnik - hiša naj ne daje videza, kot da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti poprosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste. Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto še vedno najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih. Občanom svetujemo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma, policisti svetujemo, naj nas o tem takoj obvesti na številko 113. Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Poskus izmika mejni kontroli

Policisti PMP Dobova so med kontrolo tovornega vlaka, ki je vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije, na podvozju vlakovne kompozicije našli državljana Afganistana, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Dobove in Dolža izsledili in prijeli štiri državljane Maroka in tri državljane Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.
« Nazaj na seznam