Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vozniku in voznici odvzeli vozniško dovoljenje

Objavljeno: Četrtek, 30.12.2021    Rubrika: KRONIKA Redakcija
FotoUrosModlic_AMZS_2019_radar

Simbolična slika (arhiv, foto: PU Novo mesto)

29. 12. so bili nekaj pred 18. uro policisti obveščeni o prometni nesreči v Krškem, v kateri je voznik osebnega avtomobila trčil v objekt ob stanovanjski hiši. Kot so ugotovili policisrti z opravljenim ogledom in zbranimi obvestili na prizorišču nesreče, je 49-letni voznik zaradi nepravilne strani vožnje izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste po travnati površini in trčil v objekt.

Voznik, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,95 miligrama alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Tudi povzročiteljica nesreče v Brestanici pod vplivom alkohola

Dve uri kasneje so policisti prejeli obvestilo tudi o nevarni vožnji voznice osebnega avtomobila, ki je med vožnjo skozi Brestanico z vozilom vijugala po vozišču, potem pa povzročila prometno nesrečo in nadaljevala z vožnjo. Na podlagi opisa vozila so jo izsledili in ustavili. Opravili so ogled in ugotovili, da je 48-letna kršiteljica v Brestanici v krožnem križišču izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v drog javne razsvetljave. Povzročiteljica, ki se v nesreči ni poškodovala, je imela v litru izdihanega zraka 0,42 miligrama alkohola (0,9 g/kg). Odvzeli so ji vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitve izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Vozniki pod vplivom alkohola so letos na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili že 149 prometnih nesreč, kar je 19 % več kot lani, so sporočili z uprav. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 14 jih je utrpelo hude poškodbe, še 60 je bilo lažje poškodovanih. Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo skupno 28 ljudi. "Predvsem nas skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10%, v zadnjih dveh letih ponovno narašča in letos znaša že 12,4%. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let, in sicer 41 voznikov, in med 25 in 34 let (34). Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev med 45 in 54 let, in sicer 1,73 g/kg. Vse voznike ponovno pozivamo, naj vozijo le trezni. Če so pili alkoholne pijače naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. V tem obdobju opozarjamo tudi na upoštevanje vseh drugih cestno prometnih predpisov, predvsem na prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti. V prometu ravnajte odgovorno! V zimskih razmerah se na cesto odpravite le s predpisano zimsko opremo, zmanjšajte hitrost vožnje, predvsem pa bodite strpni do drugih udeležencev. Na odgovorno ravnanje opozarjamo tudi pešce, saj tudi pri njih alkohol predstavlja dejavnik tveganja," so zapisali na PU Novo meto.

Policisti bodo v okviru prizadevanj za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu tudi v naslednjih dneh bolj pogosto preverjali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bomo vožnjo pod vplivom alkohola in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Vir: PU Novo mesto
« Nazaj na seznam
»