Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Foto in video: Z živo verigo začeli selitev Valvasorjeve knjižnice

Objavljeno: Torek, 10.05.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_1460

Verigo je pričela nekdanja direktorica knjižnice Ida Merhar ...

Krško je bilo danes priča nenavadnemu in hkrati zgodovinskemu dogodku – začetku selitve Valvasorjeve knjižnice v nove prostore s pomočjo t. i. žive verige.

V parku pred knjižnico se je nekaj pred 10. uro zbrala pestra paleta več kot 150 ljudi, od zaposlenih v knjižnici do številnih prostovoljcev, tako posameznikov kot predstavnikov različnih ustanov in društev (med njimi smo bili tudi predstavniki Zavoda Neviodunum oz. Posavskega obzornika). Zaposlene in zaposleni v knjižnici so jih opremili s selitvenimi »akreditacijami«, nato pa so se po uvodnem nagovoru direktorice knjižnice Urške Lobnikar Paunović sestavili v t. i. živo verigo, ki se je začela pri knjižnih policah v dosedanji knjižnici v prostorih kapucinskega samostana, se vila skozi park in zaključila pri knjižnih regalih v prostorih nove knjižnice.
DSC_1489

... zaključila pa direktorica občinske uprave Melita Čopar.

»Danes je pred nami predzadnje dejanje. Zgradba je zgrajena, uporabno dovoljenje imamo, sedaj moramo v knjižnico spraviti še knjige. In to bomo začeli danes,« je zbranim dejala Lobnikar Paunović. Čast, da je s police vzela prvo knjigo, je pripadla nekdanji direktorici knjižnice Idi Merhar, na drugem koncu verige pa je knjige na nove police vlagala direktorica občinske uprave Melita Čopar.
 
V eni uri je bilo s pomočjo žive verige v novo knjižnico preseljenih približno 1000 knjig, kar je pravzaprav le začetek tega procesa, saj morajo v nove prostore preseliti kar 130 tisoč enot gradiva, zato je pred knjižničarji in knjižničarkami še precej dela. Še eno živo verigo bodo pripravili danes popoldne ob 16. uri, 23. maja bodo na tak način selili knjige iz malo bolj oddaljenega mladinskega oddelka knjižnice, zato so k sodelovanju povabili tudi šole in vrtce, saj bodo potrebovali več kot 400 ljudi, slovesna otvoritev nove knjižnice pa bo 9. junija ob 17. uri.
 
DSC_1448

Skupinska fotografija sodelujočih v živi verigi


Z izgradnjo prizidka Valvasorjeva knjižnica pridobiva nove, sodobne in udobne prostore, pa tudi prostor, v katerem se bodo obiskovalci lahko zadržali dlje časa in se v njem družili. Po selitvi v nove prostore sledi še obnova kapucinskega samostana, ki naj bi bila končana v dveh letih.
DSC_8349

V popoldanski živi verigi je sodeloval tudi župan mag. Miran Stanko.
 
P. P., foto: P. P. in MO Krško

#povezujemoposavje
#selimovalvasorjevo
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci

05.05.2020 | Redakcija

Žganje je imelo boljši okus

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!