Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Foto: V Valvasorjevi knjižnici se pripravljajo na selitev; v torek »živa veriga«

Objavljeno: Četrtek, 05.05.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_1269

V knjižnici potekajo priprave na selitev gradiva v nove prostore.

Več kot dve desetletji trajajoča prostorska stiska osrednje Valvasorjeve knjižnice Krško na Cesti krških žrtev 26 se bliža h koncu. Pred knjižnico je še finalno dejanje – selitev v nove prostore prizidka h kapucinskemu samostanu, v katerem je knjižnica delovala doslej.

Kot smo že poročali, so prostore osrednje knjižnice zaprli za uporabnike, a je v knjižnici kljub temu živahno, saj potekajo priprave gradiva na selitev in prvi zabojčki z gradivom se že polnijo, pri tem pa poleg zaposlenih sodelujejo tudi njihovi upokojenci. »V tem tednu se aktivno pripravljamo na selitev, kar pomeni, da opremljamo in združujemo gradivo, tako da bo sama selitev potekala čim bolj gladko. Nekaj gradiva opremljamo tudi že s tehnologijo RFID (radiofrekvenčna identifikacija, op. a.), saj bomo v novih prostorih imeli na voljo to tehnologijo,« je pojasnila direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović.
DSC_1312

Direktorica Urška Lobnikar Paunović v novih knjižničnih prostorihV torek dve »živi verigi«

V začetku naslednjega tedna bodo gradivo začeli tudi fizično seliti v prostore nove knjižnice, kjer medtem potekajo še zadnja ureditvena dela. Ker so novi prostori knjižnice tudi velika pridobitev za lokalno skupnost in je tudi sama selitev poseben dogodek, ki jo zaradi zanimanja želijo deliti z občani vseh generacij, so pripravili skupno selitev gradiva v »živi verigi«. »Potekali bosta v torek, 10. maja, ob 10. in ob 16. uri, tako da če kdo želi, se nam ob teh urah pridruži. Takrat bomo v eni živi verigi preselili okoli tisoč knjig ter tako simbolično pričeli selitev v nove prostore,« pravi direktorica. Skupna selitev v živi verigi bo potekala predvidoma eno uro. Odziva občanov na vabilo k pomoči pri selitvi so zelo veseli, saj jim bo pomagalo kar nekaj šol, vrtcev in drugih zavodov.
DSC_1324

V torek, 10. maja, bodo gradivo v novo knjižnico selili s t. i. živo verigo.

»To res kaže na to, da smo vpeti v lokalno skupnost. Ljudje so nas že zdaj radi obiskovali in srčno upam, da nas bodo v novih prostorih še raje, saj bo v njej več kot dovolj prostora, da se bodo pri nas zadržali dlje časa,« še doda. Selitev se bo nato nadaljevala skozi ves mesec maj. Z omenjeno novo tehnologijo morajo opremiti okoli 90 tisoč knjig, skupno pa preseliti okoli 130 tisoč knjig.

Odprtje 9. junija

Knjižnica bo za javnost zaprta do 9. junija, ko jo bodo ob 17. uri v okviru praznika Mestne občine Krško slovesno odprli. »Glede na to, kako dolgo smo čakali na novo knjižnico, se skupaj z nami cela lokalna skupnost veseli, da bo to končno postala realnost,« še pravi Lobnikar Paunović, ki se ob tem zahvaljuje Mestni občini Krško, da bo dokončala projekt, ki se bo nadaljeval še z obnovo Kapucinskega samostana.

P. P.

#povezujemoposavje
#selimovalvasorjevo
« Nazaj na seznam
»