Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na god sv. Feliksa zaključili leto s Triom Stretto

Objavljeno: Petek, 31.12.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0373

Trio Stretto sestavljajo pianistka Estera Cetin, sopranistka Saša Siter in violinist Kristian Ilić.

V Posavskem muzeju Brežice so leto 2021 na predzadnji dan v letu, na god sv. Feliksa oz. Srečka, zaokrožili s 7. Gala novoletnim koncertom v Viteški dvorani, na katerem so nastopili odlični glasbeniki – sopranistka Saša Siter, violinist Kristian Ilić in pianistka Estera Cetin, združeni v Trio Stretto.

Beseda stretto v glasbenem svetu pomeni nekaj, kar se s povečano hitrostjo strne v veličasten zaključek. Pod tem imenom so se združili omenjeni trije glasbeniki, sicer dolgoletni prijatelji in sodelavci v glasbenih krogih, saj vsi trije delujejo kot profesorji na Glasbeni šoli Krško. Doslej so kot posamezniki sodelovali kot solisti in člani komornih orkestrskih in zborovskih sestavov. Na tokratnem koncertu so zaradi veljavnih ukrepov seveda manj številno občinstvo navdušili z raznolikim repertoarjem, od opernih arij do priredb sodobnejših skladb in filmske glasbe, ni manjkalo niti nekaj božičnih pesmi na čelu s slovito Sveto nočjo.
DSC_0387

Občinstvo je bilo zaradi ukrepov razredčeno.Tudi za muzejem sta dve burni leti

Prvi gala novoletni koncert so v Posavskem muzeju organizirali leta 2014, zato bi bila prava letošnja številka 8, je v nagovoru pred začetkom koncerta povedala direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, a v tem štetju manjka leto 2020, ko so svoje obiskovalce s štirimi posebnimi »oddajami« pozdravljali iz dvorane le virtualno. Ozrla se je v čas od 30. 12. 2019 in se na kratko sprehodila skozi leti 2020 in 2021. Muzej je bil v letu 2020  za obiskovalce zaprt 122 dni, brez omejitev pa so delovali le 74 dni. V letu 2021 so bila njihova vrata zaprta 47 dni, zatem pa so bili dostopni z upoštevanjem veljavnih ukrepov. 
DSC_0366

Direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj

Od pomladi do pozne jeseni so izkoriščali dvorišče, ki so ga nadkrili s paviljonom z osvetljavo in stoli, teraso in večje prostore, tako da so skupaj z drugimi organizatorji letos izvedli 221 raznovrstnih dogodkov. »Leti 2020 in 2021 sta bili burni leti, najbrž podobni številnim prelomnim letom naše preteklosti, polnim stisk, žalosti, nemira in tegob, pa tudi lepih in izjemnih stvari. Podobnosti kažejo tudi razlike, saj kljub vsemu vemo, da živimo dobro, tehnološki napredek pa nam omogoča, da smo tudi, ko smo narazen, še vedno skupaj. Digitalni svet smo tudi v muzeju posvojili in usvojili. Hvala, da ste bili tudi vi aktivni udeleženci naših predavanj, kratkočasnic, oddaj, predstavitev, iger ... Zagotovo bomo še naprej uporabljali številne prednosti in možnosti virtualnega, kar pa le še bolj poudarja pomen in neprecenljivost »živega«. Srečni smo, ker zaključujemo leto 2021 »klasično«, in hvaležni, da si bomo zaželeli vse dobro tudi v živo, pa čeprav samo z iskrenim nasmehom, ki se izvija iz mask. Sama sem hvaležna tudi vsem svojim sodelavcem in sodelavkam Posavskega muzeja Brežice, ki so tudi letos dokazali predanost naši dediščini, izvedli začrtan program, se ves čas prilagajali in skrbeli tako za našo lepo »hišo« kot za obiskovalce,« je povedala Černelič Krošelj. Zahvalila se je tudi občinam soustanoviteljicam in Ministrstvu za kulturo za podporo, donatorjem in partnerjem v projektih ter »delničarjem znanj in veščin«, ki sooblikujejo njihove programe, medijem za poročanje o njihovem delu. »Predvsem pa hvala vam, naši zvesti obiskovalci in uporabniki, ki ste nepogrešljivi – vi ste naša skupnost, ki daje pomen muzeju in našemu delu,« je še dejala, preden je prepustila besedo glasbenikom.

Županovo novoletno voščilo

DSC_0405

Župan Ivan Molan

Ob zaključku koncerta je občinstvo nagovoril še brežiški župan Ivan Molan. Tudi on je izrazil veselje, da se je bilo, čeprav ob omejitvah, za zaključek leta zbrati na koncertu. »Ne glede na vse smo bili v letošnjem letu uspešni na različnih področjih, na določenih pa je bilo nekaj več težav, zlasti na kulturnem in organizacijskem. Kljub vsemu hvala vsem, ki ste vztrajali, ter da s tem naša kultura in grad živita tako kot prej,« je dejal Molan in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri občinskih aktivnostih in projektih. »Tudi v letu 2022 vas vabim k sodelovanju in soustvarjanju naše lepe občine. Le s skupnimi močmi lahko uspemo in zmagamo,« je še dodal in zbranim voščil srečno novo leto.

Tradicionalnega druženja po koncertu tokrat seveda ni bilo, so pa bili vsi poslušalci koncerta deležni stekleničke penine, s katero so lahko »na daljavo« nazdravili iz svojih domov.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»