Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na odru Kulturnega doma Krško ljubljanska Drama s tragikomično dramo Emigranta

Objavljeno: Sreda, 23.11.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
EMIGRANTA_promo_HiRes-QCPeterUhan_33 (Large)
V sklopu Modrega gledališkega abonmaja bo v četrtek, 24. 11., na odru Kulturnega doma Krško uprizorjena tragikomična drama poljskega dramatika Sławomirja Mrożka Emigranta.

Enodejanka Sławomirja Mrożka je zgodba, ki se odvija na novoletno noč v življenju dveh imigrantov – intelektualca (političnega, ideološkega migranta) in fizičnega delavca (ekonomskega migranta). Skozi dialog med njima pride do soočenja dveh radikalno drugačnih pogledov na svet in to v razpletu pusti tujca prepuščena samima sebi in brez iluzije o srečnemu koncu.

Drama Emigranta vsekakor izhaja iz izkušnje samega avtorja, ki je leta 1963 zapustil Poljsko in pobegnil najprej v Italijo, nato pa v Francijo. Zato ni nenavadno, da so takšne neposredno politične interpretacije, ki so dramo videle predvsem kot zgodbo o disidentih, ki so bežali na drugo stran železne zavese (s tem pa kot kritiko o pomanjkanju svobode v državah Sovjetske zveze), prinesle prvim pollegalnim izvedbam predstave v gledaliških krogih v Moskvi kultni status. Vendar omenjeno dramsko besedilo ponuja tudi popolnoma drugačno branje, o čemer govori veliko število uprizoritev na manjših evropskih, predvsem pa ameriških odrih. To je seveda povezano tudi s tem, da je besedilo izjemno duhovito in mojstrsko napisano, in predvsem s tem, da namiguje na skromnejšo produkcijsko postavitev z zgolj dvema igralcema v vsakdanjem, jasno definiranem prostoru igre.

Emigranta
četrtek, 24. 11., ob 19.30 uri

za Modri abonma in izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki, 8 € abonenti Zelenega abonmaja
Avtor: Sławomir Mrożek / Režija: Nina Ramšak Marković / Igrata: Nejc Cijan Garlatti in Marko Mandić / Produkcija: SNG Drama Ljubljana

Vir: Kulturni dom Krško
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
« Nazaj na seznam
»