Časopis za pokrajino Posavje
6.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na zaključku letošnjega bralnega projekta predavanje o Jožetu Plečniku

Objavljeno: Četrtek, 17.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_7019

Knjižne nagrade si je za sodelovanje v programu Posavci beremo skupaj prislužilo 76 bralk in bralcev.

V Valvasorjevi knjižnici Krško so v sredo zvečer pripravili skupni posavski zaključek 12. sezone programa Posavci beremo skupaj, v katerem sodelujejo še Knjižnica Brežice, Knjižnica Sevnica in Posavska potujoča knjižnica.

Kot je povedala direktorica krške knjižnice Urška Lobnikar Paunović, so v letošnjem letu sodelujočim v programu ponudili v branje leposlovna dela 17 slovenskih in 21 tujih avtorjev, med 40 naslovi pa so jih 18 lahko brali tudi v elektronski obliki. V program se je vključilo 116 bralcev, od tega si jih je 76 prislužilo knjižno nagrado, ki so jo lahko prevzeli po zaključku dogodka ali pa jih bodo v naslednjih dneh. 42 si jih je knjige izposojalo v Valvasorjevi knjižnici Krško, deset v Knjižnici Brežice, 16 v Knjižnici Sevnica in osem v Posavski potujoči knjižnici.
DSC_6996

Dr. Blaž Vurnik je predaval o arhitektu Jožetu Plečniku.

»Odločili smo se, da bodo v sklopu programa Posavci beremo skupaj skupna tudi naša nadaljnja srečevanja na uvodnih in zaključnih prireditvah. Upamo, da se jih boste bralci udeležili tudi v krajih, ki niso vaši domači, ter si doživljajski dogodek z obiskom nekje drugje, kot ste sicer vajeni, popestrili še malce drugače kot običajno,« je še dejala Lobnikar Paunović.
 
Sicer pa se je letošnji zaključek programa od prejšnjih razlikoval tudi po tem, da niso gostili avtorja romana, ampak avtorja, ki je soustvaril strip. To je dr. Blaž Vurnik, zaposlen kot kustos v mestnem muzeju Ljubljana, ki je poleg stripa o Ivanu Cankarju v letu 2018 spisal besedilo za strip o Jožetu Plečniku z naslovom Plečnik., ki je izšel v poklon 150-letnici rojstva največjega slovenskega arhitekta in so ga vključili v letošnji bralni program. Pod slikovno podobo stripa se je podpisal priznani slovenski stripar Zoran Smiljanić. Vurnik je na predavanju ob prizorih iz stripa predstavil življenjsko zgodbo Jožeta Plečnika in njegov bogat arhitekturni opus, pa tudi njegov miselni svet in pogosto nekoliko samosvoj značaj. Kot je ob koncu predavanja povedal Vurnik, Plečnik ni pustil znanih sledi v Krškem, je pa bil precej povezan s Kostanjevico na Krki oz. tamkajšnjo lekarnarico Emilijo Fon, s katero sta si dolga leta dopisovala, na njeno pobudo pa je za mesto na otoku Krke izdelal vrsto projektov, med drugim njen družinski grob in načrt za stavbo njene lekarne.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»