Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Portreti Krškega Mateje Gačnik

Objavljeno: Četrtek, 08.07.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_20210623_180757
23. junija je v Mencingerjevi hiši potekal zadnji dogodek v sklopu praznika Krajevne skupnosti mesta Krško – otvoritev razstave Portreti Krškega. Na razstavi so na ogled portreti Krčanov, avtorice Mateje Gačnik.

Portreti so nastali v sklopu snemanja virtualne osrednje proslave ob prazniku krajevne skupnosti, za katero je Mateja skupaj z bratom Juretom poskrbela za snemanje in postprodukcijo filma. V portretih smo spoznali nekatere družine starega Krškega, o katerih lahko prebiramo v knjigi Ivana Sterleta: Kronika starega Krškega in njegovih meščanov (knjigo lahko naročite pri Založbi Neviodunum).
IMG_20210623_121034
S projektom smo poiskali njihove potomce in sorodnike, pobliže in na kratko spoznali njihovo zgodovino in njihovo delo. Nekatere spomine in fotografije izbranih družin, ki so z veseljem pristopile k sodelovanju, so prav tako na ogled v razstavi kot tudi v filmu Proslava ob prazniku Krajevne skupnosti mesta Krško. Za glasbeno popestritev na odprtju razstave sta poskrbela Klara in Lovro.
 
Projekt Portreti Krškega je idejna zasnova Darje Dobršek, režiserke in scenaristke proslave. Skupaj z Matejo bosta nadaljevali s projektom, zato si lahko v prihodnosti obetamo nove izdelke in predstavitve življenja v Krškem nekoč skozi oči njegovih meščank in meščanov.
 
Vir: KUD Liber
 
« Nazaj na seznam