Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Razstava Eve Sajovic, posvečena okoljski problematiki

Objavljeno: Petek, 07.05.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
04 Eva Sajovic, All Rise for the Planet, 2019

Eva Sajovic, All Rise for the Planet, 2019

V Lapidariju Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki je od danes, 7. maja, do 1. avgusta na ogled razstava Eve Sajovic »Visenje na nitki / Hanging By a Thread«. Kustos razstave je Miha Colner.

Samostojna razstava Eve Sajovic z naslovom Visenje na nitki predstavlja presek njenega umetniškega in civilnodružbenega delovanja v preteklih petih letih, ko se je v svojem ustvarjanju v največji meri posvečala perečim okoljskim problematikam. Sodobna globalna družba se danes neizogibno sooča s pojavom pospešenih klimatskih sprememb, ki imajo posredne ali neposredne posledice na vsakdanja življenja ljudi, saj med drugim povzročajo migracije, ideološko nasilje in spremembe na področju dela.
02 Eva Sajovic, Visenje na nitki, 2021

Eva Sajovic, Visenje na nitki, 2021

Eva Sajovic (1976) je umetnica in pedagoginja, ki je trenutno redna profesorica na umetniških šolah Camberwell College of Arts in Chelsea College of Arts v Londonu, prav tako pa deluje tudi kot akademska raziskovalka, okoljska aktivistka in neodvisna umetnica. V svoji umetniški praksi se posveča perečim družbenim temam sodobnega časa, v prvi vrsti klimatskim spremembam in njihovem vplivu na življenje na planetu ter vprašanju družbene razslojenosti in migracij. 

Razstava Visenje na nitki se osredotoča na tri obstoječa kontinuirana dela, ki se od leta 2015 z različnimi likovnimi, performativnimi in izobraževalnimi prijemi osredotočajo na pojav naraščajoče klimatske nestabilnosti in s tem povezanih okoljskih iniciativ: Ecology, Picturing Climate in All Rise for the Planet. Poleg tega je Sajoviceva posebej za razstavo v Galeriji Božidar Jakac ustvarila povsem novo delo, ki se navezuje na vidike lokalne ekologije in sobivanja z okoljem. Umetnica v svoji praksi že vrsto let prepleta umetnost, antropologijo, državljansko novinarstvo in ekologijo, s čemer želi opozarjati na nevzdržnost danes prevladujočih principov nenehne rasti produkcije in potrošnje ter na pogubnost prevlade ekonomskih interesov nad človeškimi in okoljskimi. V lapidariju je ustvarila ambientalno »site-specific« instalacijo, kjer so njena angažirana dela predstavljena v na način celostne postavitve, v kateri se prepletajo fotografija, gibljiva slika in prostorska instalacija.
 
Razstava je del mednarodne mreže Overview Effect, ki na iniciativo kuratorjev Zorana Erića (MSUB) in Blance de la Torre povezuje številne muzeje in institucije s celega sveta in obravnava povezave med sodobno umetnostjo in okoljskimi vprašanji.

P. P./vir: GBJ Kostanjevica na Krki
 
« Nazaj na seznam