Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slavnostni zaključek likovnega natečaja Plakat miru

Objavljeno: Četrtek, 02.06.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0184

Med finaliste natečaja Plakat miru na državnem nivoju sta se iz Posavja uvrstili Lana Žerjav in Kaja Zore. Nagradi sta jima podelila predsednik Lions kluba Krško Andrej Predin (skrajno levo) ter koordinatorica projekta Barbara Smolej Fritz (skrajno desno).

V torek, 31. maja, je v atriju Mencingerjeve hiše v starem mestnem jedru Krškega potekal slavnostni zaključek tradicionalnega likovnega natečaja »Plakat miru«, ki so ga pripravili pri Lions klubu Krško. Letošnji natečaj nosi naslov »Vsi smo povezani«.

Program je z lepo besedo povezovala koordinatorica projekta – ravnateljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško Barbara Smolej Fritz, za glasbeni del programa so poskrbeli učenci Glasbene šole Krško, priznanja udeležencem natečaja ter njihovim mentoricam pa je podelil predsednik Lions kluba Krško Andrej Predin. Prireditev so organizirali v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, ki ga je zastopala vodja območne izpostave Krško Tinka Vukič.
DSC_0148

Uvodni nastop Blaža Krajnca na trobenti ob spremljavi Martina Šušteršiča v okviru svečanega odprtja razstave likovnih del natečaja »Plakat miru«


V okviru razstavljenih del so likovno ustvarjali učenci iz naslednjih posavskih osnovnih šol: OŠ Tržišče, OŠ Milana Majcna Šentjanž, OŠ Boštanj, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Raka, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, OŠ Cerklje ob Krki ter OŠ Blanca.

S svojimi likovnimi deli so se v okviru omenjenih šol predstavili in za to prejeli priznanja naslednji finalisti natečaja Plakat miru na ravni Lions kluba Krško: Ajda Jamšek, Iza Majcen, Noet Rozman Ravnikar, Špela Mirt, Sergeja Hrovat, Lara Lesjak, Klavdija Zorko, Nadia Zeitouni ter Zala Klenovšek.
DSC_0213

Skupinska fotografija vseh, ki so pripravili pester glasbeni program na prireditvi


Med vsemi prispelimi plakati na distrikt je strokovna žirija na državnem nivoju izbrala 24 finalnih plakatov, med katerimi sta bili letos kar dve deli Lions kluba Krško, in sicer sta izbrani likovni deli ustvarili Kaja Zore ter Lana Žerjav. Na oder sta učenki prišli skupaj z učencem Aleksom Dolinškom, saj so bila ravno njihova tri likovna dela poslana na državni nivo.

DSC_0144

Dogodek Lions kluba Krško je bil dobro obiskan.

Priznanja so bila podeljena tudi mentoricam, poimensko so to: Nena Bedek, Janja Flisek Balog, Andreja Novak Gabrič, Rina Baršek, Urška Jekler, Damjana Stopar ter Sabina Košir.

Barbara Smolej Fritz je povedala, da je v Sloveniji na natečaju letos sodelovalo 31 Lions klubov in več kot 94 osnovnih šol iz celotne Slovenije, nastalo pa je več kot 1000 del. »Klubi so izbrali najboljše plakate na lokalnem nivoju in na distrikt poslali 108 likovnih del, med katerimi so bila 3 dela iz Posavja,« je še poudarila in dodala, da je na mednarodnem nivoju med več kot 600.000 risbami letos zmagala slovenska, ki jo je narisala 13-letna učenka Anja Rožen z Raven na Koroškem.

»Lions klubi povabijo k sodelovanju šole v svojem okolju, izberejo dela, ki jih pošljejo na državni nivo, od tam pa eno izbrano delo pošljejo na mednarodni nivo, kjer se zberejo dela otrok iz vsega sveta,« je za naš medij in časopis še razložila koordinatorica projekta Barbara Smolej Fritz. Izpostavila je še, da je izbor razstavljenih likovnih del pripravila akademska slikarka Mateja Kavčič. »Imela je težko delo, a vendar lahko rečemo, da je imela pri izboru srečno roko,« je še dejala Smolej Fritz.

Razstavo likovnih del je uradno odprla podžupanja Mestne občine Krško Ana Nuša Somrak; zahvalila se je vsem ustvarjalcem likovnih del, Lions klubu Krško ter Glasbeni šoli Krško z naslednjimi besedami: »Vaša mladost in ustvarjalnost vsekakor poženeta kri po žilah.« Izrazila je tudi zadovoljstvo ob dejstvu, da je kultura zopet zaživela po dveh letih premora. »Vesela sem, da smo se znova dobili v živo skupaj in da lahko v živo vidimo, kaj mladi ustvarjate,« je še dejala in poudarila, da »smo lahko ponosni na našo mladino in šole«, ki sodelujejo na tem projektu. »Izredno sem ponosna na vse, kar počnete, saj tako pokažemo, da smo odprti in da smo v Posavju vsi skupaj povezani, kot je tudi slogan današnjega dogodka,« je še dejala Somrak ter iskreno čestitala vsem mladim ustvarjalcem. Ob koncu govora se je zahvalila tudi Lions klubu Krško za njihovo prizadevno delovanje in jim iskreno čestitala.

Dogodek so z glasbenim programom popestrili učenci Glasbene šole Krško Uma Učakar (mentor Dejan Učakar), Pinija Ljubi (mentorica Monika Tekavčič) ter Blaž Krajnc (mentor Matjaž Kavčič), na klavirju jih je spremljal Martin Šušteršič.

Lions klub Krško je v okviru dogodka Glasbeni šoli Krško simbolno predal donacijo v vrednosti 200 eur kot prispevek za poletno šolo oziroma drugo izobraževanje nadarjenega mladega glasbenika, ki jo je v imenu glasbene šole prevzel ravnatelj Mitja Režman.
Ob zaključku je Smolej Fritz še dejala: »Poslanstvo Lions kluba Krško je pomagati tistim, ki so pomoči potrebni. Odzovemo se na potrebe iz okolja, če le moremo. Zavedamo se tudi, da so naslednje generacije temelj skupne bodočnosti.«
 
A. K.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte