Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Spletne vsebine muzejskih enot Kulturnega doma Krško

Objavljeno: Četrtek, 08.04.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
spletni-program-muzejskih-enot
V Kulturnem domu Krško se zavedamo, da lahko naše poslanstvo celovito izpolnjujemo le ob neposredni, fizični prisotnosti občinstva, zato se nadvse veselimo dneva, ko vas bomo znova lahko povabili v naše prostore na naše dogodke. A ker to zaenkrat žal (še) ni mogoče, smo del svojih programov preselili v digitalno okolje, kjer na različnih platformah predstavljamo aktualnim razmeram prilagojene vsebine.

Spodaj vam v ogled priporočamo nekaj nedavno objavljenih vsebin naših muzejskih enot:

Spregledane - pozabljena polovica Krškega
predstavitveni dogodek in publikacija


spregledane
V Mestnem muzeju Krško smo v sklopu mehanizma participativnega proračuna Občine Krško (Moj projekt) za leto 2020 izvedli projekt z naslovom Spregledane – pozabljena polovica Krškega.

S projektom in z istoimensko publikacijo v ospredje postavljamo štiri izjemne ženske, ki so vsaka na svojem področju pustile pomemben pečat. To so: REZI PIRC, učiteljica, pobudnica in ustanoviteljica Občinske zveze prijateljev mladine Krško (OZPM Krško), GITICA JAKOPIN, prevajalka, pesnica in pisateljica, VLADIMIRA ŠTOVIČEK – VLADKA, akademska kiparka, medaljerka, likovna pedagoginja in mentorica, in VLADKA LIKAR KOBAL, fotografinja in pedagoginja. Obenem pa predstavljamo še nekaj pomembnih posameznic, ki prav tako ne smejo ostati spregledane.

Posnetek dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Brezplačno publikacijo si lahko prenesete TUKAJ.

Adam Bohorič: Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici
video predstavitev


adam-bohoric-proste-zimske-urice-o-latinskokranjski-slovnici
Kot sklepno dejanje projekta Bohoričevo leto smo v Mestnem muzeju Krško konec februarja 2021 odprli občasno razstavo, na kateri smo prvič v našem mestu predstavili izvirni izvod prve slovnice slovenskega jezika, ki jo največkrat »ljudsko« imenujemo »zimske urice«.

Razstavo bi v običajnih razmerah pospremili z obsežnejšim spremljevalnim programom v obliki strokovnih predavanj in pogovorov, a ker zaradi aktualnih epidemioloških razmer to ni bilo mogoče, smo se odločili, da predstavitev Bohoričeve slovnice pripravimo tudi v obliki krajšega video prispevka. V njem je o nastanku in pomenu prve slovenske slovnice spregovoril dr. Kozma Ahačič, mag. Marijan Rupert pa je predstavil protestantske tiske, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica. 

Prispevek si lahko ogledate TUKAJ.

Radioamaterstvo: 60 let Radiokluba "Krško"
podkast


pogled-v-razstavo-radioamaterstvo-60-let-radiokluba-krsko-large
Ob aktualni razstavi Radioamaterstvo: 60 let Radiokluba "Krško" vam v podkastu predstavljamo pogovor z Bojanom Klavžarjem in Dragom Bučarjem, predsednikom oz. podpredsednikom Radiokluba »Krško«. Z našima gostoma se je pogovarjala muzejska svetovalka dr. Helena Rožman.

Vabljeni k poslušanju:

Pogovor z Bojanom Klavžarjem lahko poslušate TUKAJ.

Pogovor z Dragom Bučarjem lahko poslušate TUKAJ.

10 let Mestnega muzeja Krško: Dekada začetkov

10-let-mestnega-muzeja-krsko-dekada-zacetkov
Mestni muzej Krško je 30. 3. 2020 praznoval 10. obletnico delovanja, vendar je bilo praznovanje zaradi pandemije covida-19 okrnjeno. Novo prelomnico krškega muzealstva, ki smo jo poimenovali Dekada začetkov, predstavljamo na dokumentalistično obarvani razstavi. S pričujočo razstavo in spremljevalnim programom želimo retrospektivno obeležiti prvih, ustvarjalnih 10 let Mestnega muzeja Krško, od njegove otvoritve do lanske koronske prelomnice, ki je izzvala muzeje, da ponovno premislijo o svoji vlogi, razvijejo nove načine delovanja, se redefinirajo in odzovejo na družbene spremembe in njene potrebe.

Video prispevek ePosavje TV je na voljo TUKAJ.

Spletna grajska pustolovščina: Na sledi za izgubljenim receptom z Nikom Škrlecem
interaktivni eksperiment


se-vedno-na-voljo-spletna-grajska-pustolovscina-na-sledi-za-izgubljenim-receptom-z-nikom-skrlecem
Nik je med samoizolacijo pogledal preveč filmov o Indiani Jones in si tudi sam zaželel podobne pustolovščine. Odločil se je, da bo poiskal recept, po katerem so menihi trapisti izdelovali odlične čokoladne dobrote.

Otroci, mladostniki in družine, pridružite se mu v Spletni grajski pustolovščini: Na sledi za izgubljenim receptom in mu pomagajte najti recept. Vam bo uspelo?

Grajske pustolovščine se lahko udeležite TUKAJ.

Vir: KD Krško
« Nazaj na seznam