Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Teden umetnosti v Gostilni Kunst

Objavljeno: Petek, 13.05.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
image0

Sodelujoči umetniki (stojijo) s Srečkom in Nejcem Kunstom

V Gostilni Kunst se z današnjim Art večerom (ob 19. uri) zaključuje Teden umetnosti z znanimi slikarji in umetniki, na katerem sodelujejo Jože Marinč, Maksimiljan Sternad – Milč, Jerca Šantej in Mitja Bobnar.

Kot je povedal vodja Gostilne in Hotela Kunst Nejc Kunst, gre za enega od sklopov dogodkov, posvečenih umetnosti, ki ji Kunstovi v skladu s svojim priimkom (Kunst v nemščini pomeni umetnosti, op. a.) posvečajo precej pozornosti. Lani so namreč v Hotelu Kunst poleg prenovljene zunanje podobe hotela in dela notranjosti gostilne odprli tudi unikatne sobe, ki so jih posvetili štirim umetnikom iz Posavja, to so: akademski slikar Jože Marinč, pevka Nuša Derenda, režiser Damjan Kozole in igralec Slavko Cerjak. »Da je zadeva čim bolj živa, v zvezi s tem pripravljamo dogodke, da ljudje začutijo, kako oni ustvarjajo in delajo,« pojasnjuje Kunst.
DSC_1634

Jože Marinč pri ustvarjanju na gostinski terasi


Tokratni teden je posvečen slikarju Jožetu Marinču, poleg katerega so k celotedenskemu ustvarjanju v njihovem okolju povabili še sevniško slikarko Jerco Šantej, rogaškega slikarja Maksimiljana Sternada – Milča in oblikovalca Mitjo Bobnarja, ki je oblikoval omenjene sobe in del prenovljenega hotela. »S tovrstnim vključevanjem umetnosti dajemo naši osnovni dejavnosti – gostinstvu še eno dodatno vzdušje v naš ambient, tako da naši gostje ob hrani doživijo še nekaj drugega, opazujejo umetnike, se z njimi pogovarjajo itd.« je še dodal Kunst. Nekaj del, ki so jih ustvarili umetniki, je bilo medtem že prodanih, na voljo bodo tudi na nocojšnjem zaključnem dogodku, kjer sicer ne bodo delali licitacije oz. razprodaje.
 
Umetniki so v teh dneh ustvarjali pred očmi gostov po celotnem hotelu in na njegovih zunanjih površinah. Med njimi je bil tudi eden najbolj znanih posavskih umetnikov, že omenjeni Kostanjevičan Jože Marinč, ki pozdravlja tovrstno sodelovanje gostinstva in umetnosti. »Na tak način imamo umetniki poskrbljeno za prehrano in prenočišče, tako da lahko nemoteno delamo. Pri tem nas vidi veliko ljudi, tudi iz poslovnega sveta, ki morda ne razmišljajo o nakupu umetniških slik, vidijo pa, kako te nastajajo in morda ob tem dobijo tudi kakšno idejo za opremo svojih prostorov,« je povedal. Umetnikovo delo je sicer lahko bolj osredotočeno v ateljeju, pri takšnem dogodku pa je bolj pomembno druženje tako s kolegi umetniki kot z gosti lokala oz. hotela.
 
P. P. 

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!

06.11.2020 | Redakcija

Namaz iz dimljene postrvi