Časopis za pokrajino Posavje
1.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Žiga Divjak s Krizami prepričal krško gledališko občinstvo

Objavljeno: Petek, 13.01.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_20230112_204641

Igralska zasedba v Krizah na krškem odru

V okviru Modrega gledališkega abonmaja je sinoči v Kulturnem domu Krško gostovala predstava oz. avtorski projekt mladega režiserja, po rodu Krčana Žige Divjaka, z naslovom Krize.

V življenju se nenehno soočamo s takšnimi in drugačnimi krizami – osebnimi, poklicnimi, socialnimi, političnimi, begunskimi, zdravstvenimi, bivanjskimi itn. Za njimi pa preži nemara največja v zgodovini človeštva – okoljska. Po svojem bistvu je radikalno bivanjska, vendar ji kljub temu še vedno posvečamo premalo pozornosti, energijo pa raje izgubljamo za reševanje drugih, vedno novih kriz in skušamo zgolj ohranjati trenutno stanje. Ob tem pozabljamo, da je kriza izredni čas, čas, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče. Toda katere ideje? Tiste, ki bi ljudem omogočile večjo varnost, zdravje in blaginjo, ali one, namenjene nadaljnjemu bogatenju že tako nepredstavljivo bogatih? V Krizah se je Žiga Divjak z ekipo posvetil tem vprašanjem, ob čemer bo posebno pozornost namenil človekovi zmožnosti za sodelovanje in potrebi, da svet narave znova odkrijemo ne le kot vir, temveč kot enakovrednega partnerja.
Žiga Divjak (4)

Režiser Žiga Divjak

S tem besedilom so v Kulturnem domu Krško povabili na abonmajsko predstavo, v kateri pod režisersko taktirko Žige Divjaka nastopa sedemčlanska igralska zasedba, v kateri je bila tudi še ena posavska rojakinja Sara Dirnbek. V dobro uro trajajoči predstavi igralci (z izjemo petja tik pred zaključkom) ne spregovorijo niti besede, ampak ves čas tečejo, hkrati pa v nenehni naglici opravljajo vsakodnevna službena in domača opravila. Narator v ozadju medtem bere gledališki esej, ki ga lahko označimo kot kritiko kapitalizma oz. kapitalocena, kot imenuje obdobje, v katerem živimo in – delujoč po neposredni formuli »vzemi več, kot vrneš« – drvimo v samouničenje …
 
Kot je v kratkem pogovoru za naš medij povedal Divjak, ki je svojo ustvarjalno pot začel v okviru Društva zaveznikov mehkega pristanka oz. njegove Luksuz produkcije, nadaljeval pa tudi v gledališki skupini Gimnazije Brežice, so gostovanja njegovih predstav v rodnem kraju seveda drugačna od ostalih. »Že ti prostori mi zbujajo spomine iz preteklosti na predstave, ki smo jih tukaj ustvarjali še v času srednje šole. Vrnitev nazaj v kraj, v katerem si nekoč začel delati, v upanju, da ti bo nekoč uspelo delati tudi na profesionalni ravni, je seveda trenutek, ko malce pomisliš za nazaj …« je povedal. Predstava, čeprav netipična oz. precej drugačna, kar običajno pričakujemo, ko stopimo v gledališko dvorano, je naletela na lep odziv krškega občinstva in na koncu požela močan aplavz. V spodnji fotogaleriji je še nekaj uradnih fotografij predstave (foto: Matej Povše).
 
Daljši pogovor z uveljavljenim režiserjem, že dvakratnim Borštnikovim nagrajencem za najboljšo režijo, pa boste lahko prebrali v eni naslednjih številk Posavskega obzornika.
 
P. P.
 
#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»