Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​21 najsvetlejših zvezd posavske dediščine za 21. stoletje

Objavljeno: Nedelja, 02.01.2022    Rubrika: KULTURA Oglas
Gasilska trobenta_2

Gasilska alarmna trobenta

Leto 2021 je še eno izmed zanimivih, burnih in nepredvidljivih let s številnimi sledmi. Vez s številnimi podobnimi usodami naših prednikov predstavljajo raznovrstne razstave, na katerih izbrani predmeti pripovedujejo o življenju v Posavju od prazgodovine do danes. Predmeti »pripovedujejo« z obliko, lepoto, še posebej pa z uporabo in pomeni. Nekateri predmeti so bolj »priljubljeni« tako pri obiskovalcih kot zaposlenih, so »zvezde« muzeja, ki so letos še bolj zažarele.

Čajni komplet_2

Čajni komplet Zorana Didka

21 zvezd, 21 zgodb, ki so predstavljene na digitalni razstavi, povezuje posavske griče in ravnice, prepleta načine življenja, predvsem pa predstavlja raznolikost posavskih tisočletij. Izbor so usmerjale tudi pomembne prelomnice in obletnice 21. leta 21. stoletja.

Zvezde smo skozi vse leto izbirali na dva načina: štirinajst smo jih iz več kot 30.000 predmetov, ki jih hrani Posavski muzej Brežice, izbrali sodelavci muzeja, pri izboru šestih je bilo najpomembnejše mnenje naše publike, eno – zadnjo – pa je izbral Nik Škrlec. Tako imamo skupino »sedmih« po izboru prijateljev muzeja: februarja je bila izbrana gasilska alarmna trobenta najstarejšega posavskega prostovoljnega društva Krško (ustanovljeno 17. 1. 1871, marca kolo Ive Stiplovšek (1904—2001) in čajni komplet, ki ga je oblikoval Zoran Didek (1910—1975), maja bakrena sekirica iz Levakove jame pri Podbočju (najstarejši kovinski predmet v Posavju), julija rimski mozaik iz Neviodunuma (Drnovo) in septembra likovno delo Kozolci s cvetočo ajdo Miroslava Kuglerja (1914—2005),  ustvarjeno leta 1972.
Bakrena ploščata sekirica

Bakrena ploščata sekiricaPo Posavju z žlico in čašo_1

Pogled v razstavo Po Posavju z žlico in čašo

Nik Škrlec je izbral predmete kuharskega mojstra Ivana Ivačiča (1921—1984), med njimi pa prvo Ivačičevo kuharsko knjigo iz leta 1965. Za razstavo Po Posavju z žlico in čašo smo jo kupili na spletu, tudi zato, ker je knjiga v številnih domovih družinska dediščina, ki tako snovno (knjiga) kot nesnovno (kuharske veščine) prehaja iz roda v rod.
 
Izmed enaindvajsetih smo skupaj izbrali tri najsvetlejše, ki s svojo zgodbo povezujejo Posavje ter posavska tisočletja, »govorijo« pa tudi o Posavskem muzeju.

POSODICA IZ AJDOVSKE JAME PRI NEMŠKI VASI
Posodica, svetilka ali kadilnica?

 

Posodica iz Ajdovske jame_1

Posodica iz Ajdovske jame

Lončena posodica iz Ajdovske jame pri Nemški vasi je najverjetneje najstarejši obredni predmet, ki ga hranimo v Posavskem muzeju Brežice. Prav na poseben način povezuje posavska tisočletja, pa tudi številne ajdovske zgodbe iz Posavja, ki jih pripovedujemo tudi v projektu Ajdi! 

 

BIBLIJA.
Prva izdaja v slovenskem jeziku: Biblija, Jurij Dalmatin, 1584, Wittenberg 


Biblija_1

Biblija

Eden izmed redkih ohranjenih izvodov je med prvimi in najpomembnejšimi predmeti, ki jih hrani Posavski muzej Brežice. Leta 1985 je bila Biblija restavrirana v delavnici Arhiva Republike Slovenije v Ljubljani. Zaradi izjemne vrednosti je izvirnik obiskovalcem na voljo le občasno, vedno pa je razstavljen faksimile iz leta 1968. 

 

KOLO GOSPE »VLJUDNO VABLJENI, NIČ SILJENI«

Kolo_2

Kolo Ive Stiplovšek

Gospa Iva Stiplovšek je skoraj pet desetletij delala v Posavskem muzeju Brežice. Kot muzejska pedagoginja in muzealka je s prijaznimi besedami »vljudno vabljeni, nič siljeni« obiskovalce popeljala na sprehod skozi grad in muzej. S kolesom se je vozila po bližnji in daljni okolici Brežic, tudi v Kostanjevico na Krki k svoji šivilji Valerci Avguštin (1895—1985).  

 
Hvala vsem, ki ste spremljali in sooblikovali naš digitalni projekt, katerega osrednji cilj je, da vas skozi virtualno privabi na živo muzejsko dogodivščino. Kot je vabila Iva Stiplovšek, mi pa vestno ponavljamo: Vljudno vabljeni, nič siljeni … in vedno dobrodošli.

Vseh 21 zvezd 21. leta 21. stoletja poiščite v Posavskem muzeju Brežice, pred obiskom pa jih spoznajte tudi na spletni strani: www.pmb.si.

Projekt, ki ga je vodila in koordinirala Andreja Matijevc, smo zaključili z virtualno razglasitvijo treh najsvetlejših, ki jo je pripravil ik Škrlec – premiera je bila v torek, 28. 12. 2021, ob 18. uri.

Vir: PMB
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte