Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Carje v Valvasorjevi knjižnici Krško obiskala Aksinja Kermauner

Objavljeno: Petek, 24.09.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
20210921_170526
V torek, 21. 9. 2021, smo na Mladinskem oddelku naše knjižnice mladim bralcem - carjem, našim velikim bralnim sladokuscem poleg lepih sladko-knjižnih nagrad podarili tudi srečanje s pisateljico, pesnico, učiteljico in tiflopedagoginjo gospo Aksinjo Kermauner. 

S prireditvijo smo zaključili 9. sezono bralnega projekta "Kdor bere, je car!". Ob tem smo izrekli čestitke 65 mladim bralcem, ki so kljub drugačnim razmeram v letu, ki je za nami, prihajali v knjižnico po carske knjige, jih prebirali in uspešno zaključili projekt.
 
Srečanje z gospo Aksinjo je bilo tako za otroke kot tudi za njihove starše zelo prijetno in predvsem poučno. S kamišibaj gledališčem je povedala vsem dobro poznano zgodbo o Žigu Špagetu, z enim od carjev tudi zabavno 'skuhala' špagete, nato pa spregovorila o pomenu branja.
20210921_171054
Otrokom je položila na srce, kako velik privilegij je pravzaprav to, da znamo brati. In kako zelo veliko lahko izgubimo, če nismo pismeni. Ob pogovoru z otroki so potem skupaj prišli do spoznanja, da pa je branje, kot ga pozna večina od nas, nemogoče za nekatere ljudi. Za slepe in slabovidne. Ker oni berejo drugače, so zanje potrebne drugačne knjige. Kot avtorica prve slovenske tipanke Snežna roža  je obiskovalcem ob pripovedovanju pravljice predstavila to tipanko, otroci pa so jo lahko tudi potipali. 

Na koncu, po nastopu in razdeljenih nagradah, so mladi carji z velikim zanimanjem s prevezami na očeh preizkusili različne igre in pripomočke za slepe in slabovidne.

Popoldanska urica je tako minila v znamenju prijetnega druženja in novih spoznanj. In morda se je ob tem razblinil tudi kakšen strah do drugačnih ter se spremenil v sprejemanje in spoštovanje. 
 
Z oktobrom v knjižnici začenjamo z novo, že 10. sezono projekta. Dobrodošli vsi, ki radi berete kvalitetne, zanimive in zabavne zgodbe, da se nam pridružite in postanete carji branja tudi vi! 
 
Klavdija Šiško Možgan, bibliotekarka
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte