Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Damijan Kracina in njegova distopična Napačna ladja

Objavljeno: Sobota, 30.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
gbj-damijan kracina (28)

Nekdanjo samostansko cerkev je Kracina napolnil z amorfnimi objekti, med katerimi izstopa s stropa viseče bodisi 'plovilo' bodisi izumrlo bitje.

V nekdanji samostanski cerkvi, danes enem od razstavišč Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, je od sinoči do 25. februarja 2024 na ogled razstava umetnika Damijana Kracine z naslovom »Napačna ladja«.

Razstava z naslovom Napačna ladja predstavlja celostno prostorsko delo umetnika Damijana Kracine, sestavljeno iz kombinacije novih in starejših del. Tudi tokrat se v njih posveča fiktivnim, fantazijskim, distopičnim, a nemara dokaj verjetnim scenarijem potencialnih prihodnosti najrazličnejših živih bitij, ki domujejo na planetu Zemlja, je o razstavi zapisal njen kustos Miha Colner, ki je v odsotnosti direktorja Gorana Milovanovića vodil otvoritveni dogodek. 
gbj-damijan kracina (4)

Damijan Kracina in Miha Colner

»V vseh njegovih delih je zaznati kritično noto, ki je uperjena v tukaj in zdaj, čeprav mogoče govori o prihodnosti, mogoče pa o preteklosti,« je povedal Colner in dodal, da je možnih več interpretacij razstave. Kracina je nekdanjo cerkev kar dobro napolnil z večinoma amorfnimi objekti, »ki lahko spominjajo na kaj, lahko pa ne, nas pa opominjajo na naše funkcioniranje na tem planetu, navezujejo pa se tudi na idejo o potencialnem odhodu s planeta«, je še dodal kustos. 

gbj-damijan kracina (27)

Odprtje je privabilo kar precej obiskovalcev.

Kracina, ki prvenstveno deluje na področju kiparstva, kljub temu pa je njegova ustvarjalna praksa izrazito interdisciplinarn, z razstavo nadaljuje svojo značilno satirično interpretacijo sobivanja različnih vrst živih bitij in tehnoloških priprav, kar z vizualnimi sredstvi prenaša v humorne objekte in prostorske instalacije. V preteklih 20 letih je pogosto ustvarjal oblike in podobe namišljenih živih bitij, ki bi lahko obstajala v geološki zgodovini, a so postala žrtve enega od velikih izumrtij v dolgi zgodovini planeta. Tudi s svojimi novejšimi deli se še vedno ironično odziva na interpretacije razvojne teorije in ostale hipoteze o nastanku sveta, ki tudi v času empirične znanosti še vedno zlahka burijo duha. Hkrati pa aludira na aktualna okoljska nesorazmerja v sodobnem svetu, ko je velika množica divjih živih bitij zaradi razbohotenja človeka kot ultimativne invazivne vrste obsojenih na propad in izginotje.
 
Kracina, letnik 1970, je leta 1996 diplomiral je na oddelku za kiparstvo in leta 1999 zaključil podiplomski študij kiparstva in videa na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2010 je zaposlen kot profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kjer tudi živi in deluje.

V Lapidariju Spontani ambienti Rudija Benétika
 
gbj-rudi benetik (13)

Razstava Rudija Benetika v Lapidariju

Sicer pa so v jesenski cikel razstav v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki 15. septembra vstopili z odprtjem razstave Rudija Benetika »Spontani ambienti« v razstavišču Lapidarij. Razstava bo na ogled do 11. februarja 2024.
 
»Rudi Benétik je človek, ki svet zaznava izjemno senzibilno in v nenehnem gibanju. Živi in ustvarja v podeželskem okolju Podjune v Avstriji, na prepihu dveh kultur in jezikov. Morda so tudi zato njegova dela dinamična in iskriva, kot je tok njegovih misli, ki se vije v dveh ali celo treh jezikih hkrati. V najmanjših drobcih vsakdana, kot so datljeva jedrca, posušen cvet ali kos starinske tapete, zmore Benétik odkriti navdih za slike in skulpture, ki jih prežema iskrena otroška igrivost, odprtost duha, začinjeni humorni detajli in vseprisotni joie de vivre,« je o razstavi povedala kustosinja Kristina T. Simončič in dodala, da so prostori Lapidarija z neravnimi stenami, nizkimi prehodi, nenavadnimi nišami in zavitimi volumni postali idealna kulisa za umetnikova dela, nastala med leti 1988 in 2023, ki s premišljeno umestitvijo ter sinergijo z razstaviščem tvorijo občutek mimobežnega »spontanega« ambienta.
»Benétik je pripovedovalec zgodb, sestavljenih iz prepletenih drobcev resničnosti, kot so kosi embalaže in uporabnih predmetov, popisane serviete ali ob cesti najdena majica, ki tvorijo umetnikov doživljajski svet, poln spominov na potovanja v daljne in za nas eksotične dežele. Kolažna tehnika mu omogoča svobodno gradnjo slik in skulptur, tako da le-te postanejo sestavljanke občutij iz okruškov misli in doživetega vsakdana. Njegova dela so dinamična, osvobojena začrtanih okvirjev likovnega polja, saj se po pravilu raztezajo onkraj robov platen na stranice in nosilce,« je še nadaljevala kustosinja in umetnika označila za »Marka Pola« našega časa.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»