Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​»Drevo« Mateje Kavčič na gradu Rajhenburg

Objavljeno: Ponedeljek, 27.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0460

Veličastno Drevo na podstrešju Okroglega stolpa gradu Rajhenburg

Na gradu Rajhenburg je v soboto, 25. septembra, v okviru Kulturnega doma Krško potekalo odprtje razstave, na kateri je svojo instalacijo na podstrešju Okroglega stolpa na ogled postavila umetnica Mateja Kavčič; poimenovala jo je »Drevo«. Kustosinji razstave sta dr. Helena Rožman in Nina Jeza, razstavo pa je podprla Občina Krško.  

O DREVESU

Kustosinja Nina Jeza, Artists & Poors, je v okviru razstave zapisala, da gre pri tej instalaciji za impresivno ambientalno postavitev iz naravnih materialov, ki je umeščena v tramovje podstrešja Okroglega stolpa, ponazarja pa preplet kulturne dediščine s sodobno umetnostjo.
DSC_0488

Umetnica Mateja Kavčič ustvarja iz naravnih materialov, ki jih tudi reciklira.

Pri tem je tudi izpostavila, da umetnica vsa svoja dela večkrat reciklira, samo Drevo pa je sestavljeno iz šopkov močvirskih trav, travnatih kroglic ter vrbovih vej. Samo nastajanje Drevesa predstavlja vzporednico toku življenja, saj je grajeno z majhnimi koraki, razumemo pa ga lahko kot »zaključen, bogat in samostojen organizem«. Pri tem lahko potegnemo vzporednico z življenjem na splošno, saj je tudi tukaj prisoten »dolgotrajen postopek nastajanja celovitosti skozi sintezo malih delcev«.

O UMETNICI MATEJI KAVČIČ

DSC_0478

Od leve proti desni: kustosinji razstave Helena Rožman in Nina Jeza ter umetnica Mateja Kavčič

Kot je zapisano v katalogu, ki je izšel v okviru razstave, je Mateja Kavčič svoje otroštvo preživela v Brestanici, kasneje se je vpisala na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala in leto pozneje pričela obiskovati slikarsko specialko, vse od leta 1995 pa ima status samozaposlene v kulturi.

Kavčičeva ustvarja kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, grafike, prostorskih postavitev ter land arta, občasno pa deluje v priložnostnem ateljeju v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, kjer na tamkajšnjih mokriščih tudi nabira material za svoje instalacije; sicer pa živi in ustvarja v Škofji Loki.

SLAVNOSTNO ODPRTJE RAZSTAVE

Vse prisotne na odprtju razstave je najprej nagovorila kustosinja dr. Helena Rožman, ki je tudi poskrbela za organizacijo razstave: »Zahvala gre vsem, ker podpirate kulturne dogodke v teh posebnih časih.« Poudarila je tudi, da gre zahvala Kavčičevi, »ker je bila del tega gradu. To je njen ponovni prihod med grajske zidove«. Sicer pa Rožmanova tokrat že drugič sodeluje s kuratorko in kustosinjo Nino Jeza, ki je po izobrazbi univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka, poznana po obširnem opusu dela, ki seže tudi na Madžarsko, v Francijo in Srbijo. 

Kustosinja Nina Jeza je na odprtju o instalaciji spregovorila takole: »Šele, ko boste Drevo videli v živo, boste razumeli, kaj sporoča umetnica. Drevo pomeni nekaj pozitivnega, simbolizira kroženje, brez dreves ne bi mogli živeti.« Povedala je še, da je umetnica za postavitev instalacije potrebovala celo gasilsko lestev in da »je Mateja sicer domačinka – pozna ta grad in je v njem že prej 'videla' to Drevo«. Dodala je še, da sta pri tej instalaciji v ospredju minljivost in proces: »Tudi to Drevo bo konec novembra izginilo; ta minljivost se zgodi tudi vsem nam.«

Umetnico Kavčičevo je toplo pozdravila tudi direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc: »Vsaki bilki ste vdahnili novo formo in našli pravo mesto na razstavi.«

Razstavo je uradno odprla podžupanja Občine Krško Ana Nuša Somrak, ki se je Kavčičevi zahvalila takole: »Hvala, Mateja, ker svet vidite brez ovir, brez predsodkov in hvala vam, ker se vračate na grad Rajhenburg.«

Razstava bo na ogled do 26. novembra 2021.

A. K.
« Nazaj na seznam
»