Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Furlanova resna, a hkrati humorna kiparska dela

Objavljeno: Nedelja, 26.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0300

Obiskovalci med ogledom razstave

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki so po Lapidariju in novih razstavnih prostorih v zahodnem traktu zapolnili še zadnje in najbolj eminentno razstavišče v nekdanjem cistercijanskem samostanu – nekdanjo samostansko cerkev. V njej so v petek zvečer odprli kiparsko razstavo Tomaža Furlana z naslovom I Made This (*To sem naredil).

Gre za škofjeloškega umetnika srednje generacije, ki je diplomiral in magistriral na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer danes deluje kot tehnolog in asistent. V svoji umetniški praksi pogosto naslavlja kompleksen odnos človeka do lastnega okolja in do njegovih vsakodnevnih banalnosti. 
DSC_0285

Tomaž Furlan (levo) in kustos Miha Colner

V svoji novejši in povsem novi produkciji je Furlan ustvaril serijo objektov, s pomočjo katerih neposredno, materialno in avtoreflektivno obravnava družbene dinamike med tako imenovano civilizirano družbo in njenimi najbolj običajnimi pripomočki. V nekdanji samostanski cerkvi na ogled postavlja serijo kipov, instalacij in prostorskih intervencij, ki temeljijo na robustnih materialih, kot so kamen, terazzo beton, marmor in les. »Tomaž Furlan v svojih delih govori o zelo resnih, zelo fundamentalnih družbenih fenomenih, pri tem pa se poslužuje humorja, včasih tudi obešenjaškega, ki morda na prvi pogled stvari malo relativizira, v bistvu pa jih ne dela nič manj relevantnih,« je o razstavi, ki je tako kot večina razstav v nekdanji cerkvi posebej prilagojena razstavnemu prostoru, povedal kustos razstave Miha Colner.
 
DSC_0305

Furlanovi se v sklopu pričujoče razstave navezuje na vseprisotno idejo »zdrave pameti«, ki naj bi bila merilo za racionalnost in učinkovitost, zato predstavlja na videz trivialne predmete, ki (morda nezavedno) krojijo človeška življenja. V svojem značilnem slogu, prepredenem z zvrhano mero samoironije in distance do lastnega položaja, izpostavlja absurdnost objektov, ki jih je ustvaril, in idej, ki jih le-te predstavljajo. Ti na videz vsakdanji in domačni objekti pa so lahko zaradi svoje vprašljive funkcionalnosti nenazadnje razumljeni le kot (neuporabna) umetniška dela.
 
Razstava bo na ogled do 27. marca 2022.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki

04.10.2021 | Oglas

O ribah skozi otroške oči