Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Glasbena šola malo drugače – letošnja rdeča nit zabavna glasba

Objavljeno: Četrtek, 26.01.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_8275

Zasedba harf in tamburice je zaigrala Ditkino Ne bodi kot drugi.

Velika dvorana Kulturnega doma Krško je bila v sredo zvečer polna do zadnjega kotička, obiskovalke in obiskovalci pa so uživali ob glasbi, petju in plesu v izvedbi učenk in učencev ter učiteljev in učiteljic Glasbene šole Krško na tradicionalnem januarskem koncertu Glasbena šola malo drugače.

Pripravili so res pester in predvsem kvaliteten program, v katerem so sodelovali vsi oddelki glasbene šole in vsi inštrumenti oz. skupine inštrumentov, ki jih poučujejo na šoli, vse učence 3. in 4. razreda nauka o glasbi so združili v pevskem zboru, zapelo je več solistov ter zaplesalo nekaj plesnih skupin. Celoten repertoar lahko pogledate tukaj. Glasbena šola Krško sicer sodi med srednje velike šole, a ker ima tudi velik plesni oddelek, obsežno predšolsko glasbeno vzgojo ter tudi učence s posebnimi potrebami, ima skupaj kar več kot 550 učenk in učencev.
DSC_8300

Band GŠ Krško pod mentorstvom Mihe Koretiča ...


 
Začutili resno delo in bogastvo občutkov
 
Slišati naše učence v tako raznolikih skupinah, v tako različnih glasbenih žanrih je zagotovo 'malo drugače',« je ob koncu koncerta zbranim povedal ravnatelj GŠ Krško Mitja Režman in nadaljeval: »Glasbene šole so sicer v svojih učnih načrtih orientirane na resno glasbo, ki jo nekateri imenujejo tudi klasična glasba, kar pa ni čisto ustrezen pojem, saj je klasicizem samo eno obdobje na zgodovinski premici resne glasbe. Najbrž pa tudi besedna zveza resna glasba ni najbolj posrečena, ker predpostavlja, da so druge glasbene zvrsti neresne ali zgolj zabavne. Pa ni tako, tudi druge glasbene zvrsti širom po svetu in njihove fuzije so lahko izjemno kompleksno zasnovane, zahtevajo polno pozornost in v nas poslušalcih prebujajo bogate občutke, kot jih lahko samo umetnost.«
DSC_8323

... so spremljali plesni nastopi, med drugim 6. razreda za sodobni ples.

Rdeča nit tokratnega koncerta je bila zabavna glasba »in mislim, da smo vsi začutili resno delo in bogastvo občutkov, ki so nam jih podali naši učenci in učitelji. In glasba nima nič z delitvami na zvrsti in nima nič z delitvami med ljudmi nasploh. Prav to preseganje in univerzalni jezik, ki ga uporablja, je njena moč, odražena v doživetem trenutku in v lepši, kulturni, sobivajoči prihodnosti,« je še povedal ravnatelj ter čestital vsem sodelujočim, predvsem pa nastopajočim in mentorjem, za izvedbo in nivo koncerta, se zahvalil staršem »za vso podporo, spodbudo, prevoze, ki so potrebni, da se tega sploh lahko lotimo«, Mestni občini Krško pa za zagotavljanje pogojev, v katerih delujejo. 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte