Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Igrače in kosti – slikarska razstava Ive Tratnik

Objavljeno: Ponedeljek, 20.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0302

Od leve proti desni: slikarka Iva Tratnik, kustosinji Nina Sotelšek in Mojca Grmek

V petek, 17. septembra, je na gradu Rajhenburg potekalo odprtje slikarske razstave umetnice Ive Tratnik z naslovom »Igrače in kosti« v organizaciji Kulturnega doma Krško in ob podpori Občine Krško. Kustosinji razstave sta umetnostni zgodovinarki Mojca Grmek in Nina Sotelšek, razstavo pa je slavnostno odprla predstavnica Občine Krško Natalija Geršak.

Najprej je kustosinja Nina Sotelšek, ki je skupaj z umetnico Ivo Tratnik prostorsko zasnovala in postavila razstavo, prijazno pozdravila vse prisotne in spregovorila o pomenu dediščinskih ustanov ter o pomenu pobude lokalne skupnosti. Poudarila je tudi, da so na gradu Rajhenburg že sodelovali s kustosinjo Mojco Grmek, ki je prispevala spremno besedilo k razstavi. V nadaljevanju je Grmekovo tudi na kratko predstavila;
DSC_0274

Iva Tratnik pred svojim impresivnim umetniškim delom v velikem formatu

povedala je, da je Grmekova do sedaj napisala kar 95 strokovnih študij ter da je sodelovala z Galerijo P74, Galerijo Domžale ter z galerijami Kosovelovega doma v Sežani. Sicer pa Grmekova živi in dela na podeželju v okolici Pivke in je od leta 2013 umetniška vodja ter kuratorka razstavnega programa v Hiši kulture v Pivki.  

Nato je na oder stopila Mojca Grmek in spregovorila nekaj besed o avtorici razstave Ivi Tratnik ter o sami razstavi in prostorsko-zvočni instalaciji. Poudarila je, da so razstavljena dela nastala v t.i. »velikem formatu«, da je razstava po svoji postavitvi dvodelna ter da upodablja različne predmete, rastline in živali. Grmekova je še razložila, da avtorica motive črpa iz nasprotij, kot so: naravno – umetno, organsko – industrijsko, sedanjost – preteklost.
DSC_0242

»Hrbtenice kometi«, kaširani papir in blago, 2016

Dejala je še: »Nikjer ni človeške figure, če pa že je, pa deluje kot breztelesna prikazen.« Nadalje je povzela avtoričino razmišljanje: »Človek v tem fantastičnem svetu ne obstaja kot subjekt, fantastičen svet pa je postčloveško občestvo.« Avtorica razstave je tudi mnenja, tako je povzela Grmekova, da »prevladujoči sistem zanesljivo pelje v pogubo in da se zahteve po radikalnih spremembah vrstijo«, a vendar Tratnikova razmišlja, da se bo »tudi brez nas življenje odvijalo dalje, nemara celo bolje«.

Kot zadnja je na oder stopila predstavnica Občine Krško Natalija Geršak, ki je dejala, da »pričujoča razstava opominja in da zadnjih deset let Tratnikova podaja kritiko«. Vse prisotne je povabila k ogledu in premisleku o tem, »kakšno prihodnost si želimo in kaj lahko naredimo, da bo ta svetla«.

O SLIKARKI IVI TRATNIK

Kot je med drugim zapisano v lično izdelanem dvojezičnem katalogu, ki je izšel v okviru razstave, slikarka Iva Tratnik (1980, Celje) sicer deluje na različnih umetniških področjih in v okviru slikarstva raziskuje tekstilne kolaže, oljna in akrilna platna, skulpturo, risbo, instalacije ter site-specific intervencije.

Sicer pa je Tratnikova leta 2012 magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo, vzporedno pa se ukvarja tudi »s performansom, kjer deluje samostojno ali v začasnih kolektivih«, so še zapisali v katalogu.
Tratnikova je sodelovala tudi v sodobnih butoh plesnih predstavah. Od leta 2017 pa sodeluje z ljubljansko umetniško skupino Hupa Brajdič. Živi in dela v Celju in Ljubljani.

Za naš časopis in spletni portal je Tratnikova dejala, da ji je zelo všeč sam kraj in razgled z gradu. Sicer pa je o ustvarjanju slikarskih del v velikem formatu razmišljala takole: »Slike ne nastajajo linearno, nikoli jih ne ustvarjam eno za drugo, po vrsti. Lahko tudi nastajajo v obdobju več let.«

Razstava Ive Tratnik bo na ogled do 13. februarja 2022.

A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»