Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Ivan Ivačič še skozi radovljiške oči

Objavljeno: Petek, 08.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0330

Razstava je na ogled v prostoru stalne razstave novejše zgodovine.

V Posavskem muzeju Brežice so sinoči odprli gostujočo razstavo Muzejev radovljiške občine »Ljudje naj bi kuhali z veseljem«, posvečeno kuharskemu mojstru Ivanu Ivačiču, rojenem na Zdolah,

Potem ko so v začetku avgusta v Šivčevo hišo Muzejev radovljiške občine iz Posavskega muzeja Brežice preselili razstavo »Ivan Ivačič, kuharski mojster – prva slovenska kuharska TV-zvezda«, ki so jo pripravili ob 100-letnici Ivačičevega rojstva, zdaj v Brežicah gostujejo Radovljičani s svojo razstavo o kuharskem mojstru, ki je zadnja leta preživel v Radovljici. Na njej predstavlja zbirko izdaj Kuharske knjige Ivana Ivačiča ter kratek film, v katerem priznani kuhar Uroš Štefelin pripravlja zdolsko gobovo juho po receptu mojstra Ivačiča.
DSC_0292

Predstavila jo je kustosinja Mestnega muzeja Radovljica Katja Praprotnik.

Kot je povedala kustosinja Mestnega muzeja Radovljica Katja Praprotnik, je v Radovljici še ohranjenih nekaj spominov na mojstra, ki je umrl leta 1984, čeprav njegove generacije skorajda ni več med živimi. Ko so zbirali njegove kuharske knjige, so ugotovili, da jih ljudje imajo, a se težko ločijo od njih, saj jih še vedno uporabljajo v gospodinjstvih, torej so njegovi recepti še vedno uporabni. Knjige na razstavi, ki dopolnjuje julija odprto razstavo »Po Posavju z žlico in čašo: 5 čutov: 1 – OKUS«, so predstavljene na 'kulinarični način', saj so namesto v klasičnih vitrinah predstavljene v steklenih posodah na lično pogrnjenih mizah s servisom in priborom iz Ivačičevih časov. Kot je povedala direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, Brežice in Radovljico sicer povezuje tudi Frančišek Karel Remb, avtor poslikav v brežiški Viteški dvorani, ki je bil rojen v Radovljici.
 
DSC_0335

Jure Tomič je v grajski kleti postregel s svojo gobovo juho.


Razstava je tudi del kulturnega abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije z naslovom #PolnaŽlicaKulture. Kot je povedala generalna sekretarka združenja Mateja Hafner Dolenc, je vsako od mest v združenju zanj prispevalo en izjemen kulturni dogodek, vsakemu od 20 dogodkov pa so dodali še eno vrhunsko kulinarično doživetje. V Brežicah bo potekalo 21. oktobra v Ošteriji Debeluh, kjer bosta kuhala chefa Jure Tomič in Uroš Štefelin, v Radovljici pa 29. oktobra, kjer pripravljajo predstavitev prejemnika Michelinovega krožnika Jureta Tomiča in priznanih vinarjev iz Brežic na odprtju Okusov Radol'ce.
                                               
Razstavo, ki bo v prostoru stalne razstave novejše zgodovine na ogled do 8. februarja 2022, je odprla podžupanja Občine Brežice Mila Levec, odprtje razstave pa je obogatila učenka Glasbene šole Brežice Ana Jagrič na citrah. Po ogledu razstave so zbrane povabili v grajsko vinsko klet, kjer je Jure Tomič postregel s svojo gobovo juho. Kot je dejal Tomič, zelo spoštuje Ivačičevo kulinarično zapuščino, na vprašanje, ali bo tudi on svoje znanje izdal v kakšni kuharski knjigi, pa je odgovoril, da »morda res pripravlja nekaj v tej smeri«.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»