Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pestro poletje in jesen v kostanjeviški galeriji

Objavljeno: Četrtek, 18.08.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
image_6483441

Utrinek z ene poletnih pedagoško-andragoških aktivnosti v galeriji

V Galeriji Božidar Jakac – Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki je tudi v poletnih mesecih izjemno pester program. Pomlad in poletje sta namreč osrednji sezoni za izvajanje razstavnega in izobraževalnega programa, saj je v tem obdobju v Kostanjevici na Krki največ gostov, tako domačih kot tujih.

Poleg stalnih razstav, ki so stalnica ponudbe kostanjeviške galerije, največjega likovnega muzeja v Sloveniji, so v poletnih mesecih na ogled tudi tri občasne razstave. V izjemen ambient nekdanje samostanske cerkve je umeščena razstava slikarja Staša Kleindiensta z naslovom Antiarkadija (do 28. avgusta), v Velikem razstavišču je na ogled obsežna retrospektiva enega največjih likovnikov slovenskega kulturnega prostora Vladimirja Makuca (do 2. oktobra), medtem ko je v prostorih lapidarija na voljo dialoška razstava Adsum Paole Korošec in Aleksandra Nišavića – Aca (do 4. septembra).
Stas Kleindienst, Antiarkadija. GBJ. Foto Jaka Babnik

Razstava Staša Kleindiensta v nekdanji samostanski cerkvi


Poleg razstavnega programa se v muzeju odvijajo številni dogodki za različne generacije in ciljne skupine, od delavnic, javnih vodenj do koncertov in gledaliških predstav. V poletnih mesecih (julij–avgust) se odvija cikel medgeneracijskih ustvarjalnic, kjer je vsako soboto med 10. in 13. uro na voljo brezplačna delavnica z različnimi mentorji, in počitniško varstvo za otroke od 6. do 11. leta starosti.
Vladimir Makuc, Retrospektiva. GBJ. Foto Kaja Selko

Retrospektiva Vladimirja Makuca


Pomemben del programa nastane v sodelovanju s partnerji. Med 2. in 8. julijem se je (tudi) v prostorih Galerije Božidar Jakac odvijal FKK – Festival kulture Kostanjevica, ki je postregel s serijo koncertov, pogovorov in gledaliških predstav. V partnerstvu z Luksuz produkcijo je med 28. junijem in 1. julijem potekala mladinska filmska delavnica, tradicionalno so v sodelovanju z JSKD Krško izvedli kiparsko delavnico za otroke.

V avgustu in septembru bo dogajanje še naprej pestro. Do konca avgusta se bodo vsako soboto med 10. in 13. uro odvijale medgeneracijske ustvarjalnice, med 23. in 25. avgustom bo ponovno na voljo počitniško varstvo v galeriji, 30. avgusta pa se bo odvijal odprti grafični atelje, kjer se obiskovalci spoznavajo z različnimi grafičnimi tehnikami. V četrtek, 25. avgusta, bo v sklopu ciklusa Mladi raziskovalci v muzeju koncert saksofonista Maja Brinovca. V septembru bo na sporedu vrsta razstav: 1. septembra se bo odprla nova stalna postavitev, ki predstavlja izbor iz ustvarjalnega opusa slikarja Nandeta Vidmarja. Od 9. septembra bo v nekdanji samostanski cerkvi na ogled razstava umetnice Maše Jazbec Mikkel z naslovom Sintetični organizmi, 23. septembra pa se bo v lapidariju odprla razstava Erika Mavriča z naslovom Dolgo črno poletje.

Poleg navedenih dejavnosti je Galerija Božidar Jakac aktivna tudi na gostovanjih. Tako se bosta 2. septembra odprli kar dve razstavi. V Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu ob Soči bo na ogled pregledna razstava del Nandeta Vidmarja iz zbirke Galerije Božidar Jakac, v Galeriji Murska Sobota pa se bo odprla razstava Mitje Konića Vedno sem si želel belega konja. V Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu se bo 14. septembra odprla razstava Nova doba, ki predstavlja dela štirih umetnic in umetniških skupin – Maje Smrekar, Robertine Šebjanič, Tanje Vujinović in tandema PLATEAURESIDUE.

Galerija Božidar Jakac je odprta od torka do nedelje od 10. do 18. ure, v poletnih mesecih (julij–avgust) pa ob petkih in sobotah vse do 20. ure.

P. P./vir: GBJ Kostanjevica na Krki

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»